Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν

Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν Facebook Twitter
0

Ένα 16χρονο παιδί - θαύμα στο σκάκι αιφνιδίασε τον κόσμο του αθλήματος νικώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν στον τελικό του Banter Blitz Cup.

Ο Αλιζερά Φιρούτζα νίκησε τον Νορβηγό σούπερ σταρ του σκακιού με 8,5-7,5 στον τελικό του διαγωνισμού, όπου οι παίκτες σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις τους, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο 14.000 δολαρίων. 

Ο Ιρανός είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDΕ) που ξεπέρασε τόσο νωρίς σε διεθνή βαθμολογία αξιολόγησης ELO το 2700. Ο Ιρανός έφηβος έχει μετακομίσει από το τέλος του 2019 στη Γαλλία, μαζί με τον πατέρα του, για να μπορεί να ανταγωνιστεί και ισραηλινούς αντιπάλους, καθώς οι αρχές του Ιράν απαγορεύουν στους αθλητές να ανταγωνίζονται με αντιπάλους από το Ισραήλ.

Μετά από 7 μήνες και 131 παιχνίδια, ο διαγωνισμός «αστραπιαίων» και διαδοχικών αγώνων διάρκειας τριών λεπτών έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Κάρλσεν και τον Φιρούτζα, από ένα σύνολο 128 συμμετεχόντων. Ο Νορβηγός δεν είχε υποτιμήσει τον 16χρονο και πολύ πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση είχε αναγνωρίσει πως αποτελεί την «μεγαλύτερη πρόκληση». 

Σκάκι: Έφηβος από το Ιράν νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν Facebook Twitter

Τα μεταξύ τους συνεχόμενα παιχνίδια τελείωσαν μετά από συνολικά 90 λεπτά και ο Κάρλσεν αποκάλεσε τον έφηβο «εκπληκτικά δυνατό» παίκτη. «Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Αλιζερά! Ήμουν πολύ εκτός φόρμας αλλά του αξίζουν όλα τα εύσημα», είπε ο 29χρονος πρωταθλητής, μιλώντας αργότερα σε livestream. 

Ο Φιρούτζα από την πλευρά του είπε πως η νίκη παίχτηκε στο 50-50. «Δεν νομίζω ότι ήμουν το φαβορί ή ότι εκείνος ήταν το φαβορί. Πρέπει να είσαι και τυχερός», είπε το Νο21 της παγκόσμιας κατάταξης. Στις 20 Απριλίου οι δύο παίκτες θα ξανασυναντηθούν στο Magnus Carlsen Invitational με έπαθλο 250.000 δολαρίων. 

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο Κάρλσεν έγραψε ιστορία όταν παρέμεινε αήττητος για 111 συνεχόμενα κλασικά παιχνίδια, σπάζοντας το ρεκόρ του Sergei Tiviakov που το «κρατούσε» από το 2005.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM