Η Ματσούκα είναι η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ’ όλες

Η Ματσούκα είναι η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ’ όλες Facebook Twitter
Είχε μια εντυπωσιακή «αλήθεια» η ερμηνεία της, που ασφαλώς συνδέεται με το γεγονός ότι δεν είναι μια ηθοποιός του κλασικού ρεπερτορίου...
0

Πολλά έχουν γραφτεί για την Έντα Γκάμπλερ, την ηρωίδα του Ίψεν στο έργο που έχει για τίτλο το όνομά της. Και είναι πολλές οι παραστάσεις κορυφαίων σκηνοθετών και ηθοποιών που έχουν εμπλουτίσει με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις έναν ρόλο ενδιαφέροντα όσο λίγοι, εξαιρετικά σύνθετο και τέτοιου εύρους, που να μπορεί να ερεθίζει το κοινό κάθε εποχής. Αναλόγως ενδιαφέρουσα με την πορεία του στις ευρωπαϊκές σκηνές είναι και η κριτική υποδοχή του έργου. Το βιβλίο του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο Η πεμπτουσία του ιψενισμού (1891), για παράδειγμα, οπωσδήποτε τολμηρό για την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, σήμερα μοιάζει παλιό. Τα βέλη του πλήττουν καίρια τον κούφιο ιδεαλισμό των συντηρητικών κοινωνικών δυνάμεων την εποχής, αλλά δεν λείπουν και οι, σύμφωνες με τα δεδομένα της εποχής του, παρερμηνείες – όταν, ας πούμε, γράφει ότι η Έντα απελπίζεται από τη συναίσθηση της έλλειψης θάρρους να κάνει κάτι το ανήθικο (να δοθεί στον Λέβμποργκ)!

Η ηρωίδα δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άνδρας, και το πρόβλημά της έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι είναι διαφορετική αλλά και με το ότι δεν ανήκει φυσικά στο περιβάλλον της.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, με τον Φρόιντ και την επέλαση της ψυχανάλυσης, η νεύρωση της Έντα Γκάμπλερ (η ανάγκη της να χειραγωγεί και να εξουσιάζει τους άλλους, ο ευνουχισμός της θηλυκής φύσης της, η συναισθηματική της αναπηρία) θα γίνει αντικείμενο επισταμένης μελέτης. Στις 3 Δεκεμβρίου 1957, ο Μ. Καραγάτσης γράφει στη «Βραδυνή» μια πολύ ενδιαφέρουσα, ψυχαναλυτικών αναφορών, κριτική με αφορμή την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (σκηνοθ. Κωστή Μιχαηλίδη). Βλέπει στην Έντα μια γυναίκα μπλοκαρισμένη από το σύνδρομο της Ηλέκτρας: ο πατέρας της, ο στρατηγός Γκάμπλερ, που τη μεγάλωσε σαν αμαζόνα, με την αυστηρή ηθική της στρατιωτικής αριστοκρατίας, είναι γι' αυτήν ο ιδανικός τύπος άνδρα: «Κοντά στο πλέγμα της Ηλέκτρας γεννιέται το πλέγμα της Μεσσαλίνας – το δεύτερο αναγκαία απόρροια του πρώτου: δηλαδή η πανίσχυρη έφεσις και η απόλυτη αδυναμία προς γενετήσιαν ικανοποίησιν. Κάθε άντρα που παρουσιάζεται με "ερωτικήν" προοπτική στη ζωή της η Έντα θα τον συγκρίνει παρασυνείδητα με τον πατέρα της και θα τον βρη οπωσδήποτε πάντοτε πολύ κατώτερόν του. Με αυτούς τους όρους, το ανικανοποίητο παραμένει μόνιμος νοσηρά κατάστασις, με συνέπεια την ανάπτυξη μιας ψυχικής κακότητας προς τους πάντας...».

Η Ματσούκα είναι η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ’ όλες Facebook Twitter
Η Έντα Γκάμπλερ προβάλλει αγέρωχη, ένα μυστήριο από το τέλος του 19ου αι. που παραμένει συναρπαστικό 120 χρόνια μετά...


Το 1970 ο Μάρτιν Έσσλιν, στο Brief Chronicles: Essays οn Modern Theatre, γράφει ότι εκείνο που οδηγεί την ηρωίδα στην πτώση της είναι «η καταπιεσμένη δημιουργική της ενέργεια που μεταμορφώθηκε τελικά σε μοχθηρία και φθόνο, σε καταστροφική λύσσα, σε πνευματική ατιμία. Επειδή όλη αυτή η διαφθορά πηγάζει από στραγγαλισμένη δημιουργικότητα, κι επειδή αισθανόμαστε πως το βάθος αυτού του κακού είναι η ανάστροφη πλευρά των μεγάλων ικανοτήτων της που αλυσοδέθηκαν κι αναποδογυρίστηκαν, νιώθουμε και βλέπουμε την Έντα Γκάμπλερ σαν αληθινά τραγική μορφή» (Πέρα από το παράλογο, εκδ. Δωδώνη, 1989).


Η Τζένη Καρέζη, σκηνοθετημένη από τον Μίνω Βολανάκη, έδωσε το 1984 μια διαφορετική διάσταση στην ηρωίδα, υπό το πρίσμα του ναρκισσισμού της θεατρίνας. «Είδε την Έντα Γκάμλερ ως θεατρίνα, σαν πεισματάρα, ασυνείδητη, κακομαθημένη, ανάγωγη, θρασεία, κουτούτσικη, κομψευόμενη, ακκιζόμενη, αλαζονευόμενη, κατοπτριζόμενη σταρ. Η Έντα Γκάμπλερ της Καρέζη παίζει συνεχώς θέατρο και κοιτάει τον εαυτό της που παίζει θέατρο» έγραφε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για την παράσταση στα «Νέα» (Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, εκδ. Πατάκη).

Η Ματσούκα είναι η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ’ όλες Facebook Twitter
Αλλά δεν είναι μια παράσταση που δεν προβληματίζει. Πρώτα απ' όλα, ξενίζει η επιλογή της Κατερίνας Διδασκάλου στον ρόλο της εξηνταπεντάχρονης θείας...


Τελευταία (περσινή) απόδειξη του ερμηνευτικού εύρους του ρόλου αποτελεί μια παράσταση στο Belvoir St Theatre του Σίδνεϊ. Συζητήθηκε γιατί την Έντα ερμήνευσε ο Ash Flanders, ένας εκ των δύο ηθοποιών που αποτελούν το queer δίδυμο Sisters Grimm. Η ηρωίδα δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε άνδρας, και το πρόβλημά της έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι είναι διαφορετική αλλά και με το ότι δεν ανήκει φυσικά στο περιβάλλον της.


Αυτή είναι η δύναμη ενός κλασικού έργου. Αφορά πάντα περισσότερα απ' ό,τι μια ερμηνεία μπορεί να καλύψει. Και η ουσία του δεν θίγεται ακόμη και από τις πιο αυθαίρετες ερμηνείες. Η Έντα Γκάμπλερ προβάλλει αγέρωχη, ένα μυστήριο από το τέλος του 19ου αι. που παραμένει συναρπαστικό 120 χρόνια μετά.

Ο Ρήγος θα διεκδικήσει τις ελευθερίες του, αλλά θα ανοίξει (και θα κλείσει) την παράστασή του με τρόπο που τιμά το παλιό θέατρο: ενόσω ακόμα οι θεατές οδηγούνται στις θέσεις τους, η Ματσούκα –μ' ένα θαυμάσιο, βαθύ μπλε φόρεμα εποχής– κινείται ανεπαίσθητα πίσω από τη μαύρη, διαφανή κουρτίνα. Όταν σβήσουν τα φώτα, ωστόσο, και το έργο ξεκινήσει, θα εμφανιστεί με μαύρα γυαλιά και ένα υπέροχο, μοντέρνο, ασπρόμαυρο κιμονό. Στη δεύτερη πράξη φορά ένα μοβ, απλό, μακρύ φόρεμα και παλιωμένες φλατ μπότες, αλλά στην τελευταία πράξη θα ξαναφορέσει το φόρεμα του 1890. Θα γίνει η Έντα του θεάτρου, όχι πια μια ηρωίδα παγιδευμένη ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον αλλά μια γυναίκα που κινείται άνετα από εποχή σε εποχή.


Έχω δει αρκετές εκδοχές του έργου και μπορώ να πω ότι η Ματσούκα ήταν η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ' όλες. Είχε μια εντυπωσιακή «αλήθεια» η ερμηνεία της, που ασφαλώς συνδέεται με το γεγονός ότι δεν είναι μια ηθοποιός του κλασικού ρεπερτορίου. Ο ρόλος απλώς της πηγαίνει πολύ, σαν η ψυχοσύνθεση της ηρωίδας να είναι πολύ οικεία στην ίδια. Με επίγνωση της γοητείας της –πάγος που καίει–, δίνει μια σύγχρονη Έντα που παίζει με τους άλλους επειδή βαριέται κι επειδή δεν νιώθει καλά με κανέναν. Μοιάζει να κινεί τα νήματα, αλλά δεν της διαφεύγει ότι η συμβολή της στις εξελίξεις είναι ασήμαντη, πάντα καταδικασμένη να αντιδρά σπασμωδικά σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Η αυτοκτονία της, έσχατη επίδειξη δύναμης, είναι την ίδια στιγμή η απόλυτη παραδοχή της ήττας της.

Η Ματσούκα είναι η πιο γοητευτική Έντα Γκάμπλερ απ’ όλες Facebook Twitter
Ο Ρήγος θα διεκδικήσει τις ελευθερίες του, αλλά θα ανοίξει (και θα κλείσει) την παράστασή του με τρόπο που τιμά το παλιό θέατρο...


Αλλά δεν είναι μια παράσταση που δεν προβληματίζει. Πρώτα απ' όλα, ξενίζει η επιλογή της Κατερίνας Διδασκάλου στον ρόλο της εξηνταπεντάχρονης θείας. Μια γυναίκα με περιορισμένα οικονομικά μέσα, που έχει δώσει τα πάντα για τον ανιψιό της και η οποία φροντίζει με αυταπάρνηση την κατάκοιτη αδελφή της, δεν μπορεί να είναι τόσο λαμπερή, ούτε να εμφανίζεται με εφαρμοστά ταγιέρ και ψηλοτάκουνες γόβες, ούτε να ερωτοτροπεί με τον ανιψιό της. Τα κοστούμια του Γιώργου Σεγρεδάκη είναι με γούστο επιλεγμένα, αλλά μοιάζουν ξένα προς τις ιδιοσυγκρασίες των προσώπων που τα φορούν. Μια πρώην γκουβερνάντα, η θαμπή Τέα Έλβστεντ (την ερμηνεύει πειστικά η καλή Βασιλική Τρουφάκου), μπορεί να φορά ρούχα βγαλμένα, θαρρείς, από περιοδικό μόδας; Οι χιπστερικές εμφανίσεις του Γιάννη Τσεμπερλίδη ταιριάζουν με την εικόνα ενός βαρετού μέλλοντα πανεπιστημιακού;


Ο Γιάννης Στάνκογλου (παρά τη μαύρη συνθετική γούνα με την οποία πρωτοεμφανίζεται στη σκηνή ως Λέβμποργκ) και ο Ακύλλας Καραζήσης (δικαστής Μπρακ) συγκρατούν το outfit της παράστασης σ' ένα πειστικό επίπεδο. Ο πρώτος δεν μπόρεσε να δώσει τις αποχρώσεις της αυτοκαταστροφικής ιδιοφυΐας στην ερμηνεία του – θυμάμαι πόσο καλός ήταν ο Άρης Λεμπεσόπουλος στην παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά στο Αμόρε. Σ' εκείνη την παράσταση από τον μακρινό χειμώνα του 1993-94, ο Καραζήσης ερμήνευε και πάλι τον άνθρωπο του συστήματος που εκμεταλλεύεται δεόντως τη θεσμική του δύναμη – εν προκειμένω για να ρίξει στο κρεβάτι την Έντα. Τώρα, με την πολύτιμη εμπειρία μιας εικοσαετίας σημαντικών ρόλων, δίνει μια καίρια ερμηνεία – και η χημεία του με τη Ματσούκα ηλεκτρίζει.

Eρρίκου Ίψεν Έντα Γκάμπλερ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Διδασκάλου, Ακύλλας Καραζήσης, Δήμητρα Ματσούκα, Μαριέττα Σγουρδαίου, Γιάννης Στάνκογλου, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Τσεμπερλίδης

ΣΗΜΕΙΟ
Χαρ. Τρικούπη 10,
Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο), 210 9229579
6/03-5/04, Τετ., Κυρ.: 7 μ.μ., Πέμ., Παρ.: 9 μ.μ, Σάβ.: 6 μ.μ. &9 μ.μ., εισ.: €15-18

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ