Guardian: Το Πεκίνο «θέλει να ελέγχει» τις μελέτες για τον κορωνοϊό πριν δημοσιευτούν

Guardian: Το Πεκίνο «θέλει να ελέγχει» τις μελέτες για τον κορωνοϊό πριν δημοσιευτούν Facebook Twitter
EPA
1

Η Κίνα φέρεται ότι παίρνει αυστηρά μέτρα εναντίον της δημοσίευσης ακαδημαϊκών ερευνών για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Αυτό να δείχνουν έγγραφα που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο κινέζικα πανεπιστήμια.

Δύο ιστοσελίδες κορυφαίων κινέζικων πανεπιστημίων φαίνεται να δημοσίευσαν πρόσφατα και στη συνέχεια να αφαίρεσαν σελίδες που αναφέρουν μια νέα πολιτική η οποία απαιτεί οι ακαδημαϊκές μελέτες που αφορούν τον κορωνοϊό να υπόκεινται σε επιπλέον έλεγχο προτού υποβληθούν για δημοσίευση, αναφέρει ο Guardian.

Αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο απέρριψε ξανά τις καταγγελίες ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το ξέσπασμα του κορωνοϊού. «Η Κίνα ήταν ανοιχτή, διαφανής και υπεύθυνη στην ενημέρωση του κόσμου για την πανδημία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η έρευνα για την προέλευση του ιού είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και υπόκειται σε ελέγχους από κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρουν σημειώματα που δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες του Fudan University και του China University of Geosciences, της Γουχάν.

Ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του SOAS China Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς εκλαμβάνεται η εξέλιξη και η διαχείριση του ιού, από τις πρώτες ημέρες.

«Σε όρους προτεραιότητας, ο έλεγχος του αφηγήματος είναι πιο σημαντικός από τη δημόσια υγεία ή τον οικονομικό αντίκτυπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία και η δημόσια υγεία δεν είναι σημαντικές. Αλλά το αφήγημα είναι ύψιστης σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά, θα έδειχναν ότι η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να ελέγξει πολύ αυστηρά το αφήγημα για την προέλευση του κορωνοϊού», συμπλήρωσε ο Τσανγκ, σχετικά με τις αναφορές για νέους κανονισμούς.

Τι ανέφεραν οι σελίδες που διαγράφηκαν

Το China University of Geosciences, της Γουχάν, φαίνεται να δημοσίευσε και μετά να διέγραψε νέες προϋποθέσεις ότι οι ακαδημαϊκές έρευνες που αφορούν την προέλευση του ιού πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, πριν από τη δημοσίευσή τους.

«Η ακαδημαϊκή επιτροπή του πανεπιστημίου θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει την έρευνα με έμφαση στον έλεγχο της ακρίβειας της θεωρίας, όπως και αν είναι κατάλληλη για δημοσίευση. Όταν οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, το πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει αναφορά στο υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και θα πρέπει να δημοσιευθεί μόνο όταν θα έχει ελεγχθεί από το υπουργείο», αναφέρει ο κανονισμός.

Ένα άλλο έγγραφο, που έχει στην κατοχή του ο Guardian αλλά δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, φαίνεται να είναι από το νοσοκομείο Renmin του Πανεπιστημίου της Γουχάν και επίσης ανέφερε ότι η δημοσίευση έρευνας για την προέλευση του Covid-19 πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο.

Άλλο σημείωμα, που φαίνεται να δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου από τη σχολή πληροφορικής και τεχνολογίας του Fudan University στη Σαγκάη, απαιτούσε «σοβαρή και αυστηρή» διαχείριση μελετών που ασχολούνται με την πηγή του ιού. Οι έρευνες θα πρέπει να υποβάλλονται για δημοσίευση αφού θα έχουν εγκριθεί από ειδικό γραφείο. Τα email, ονόματα και τηλέφωνα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο σημείωμα υποδεικνύουν ότι αυτό το γραφείο είναι τμήμα του υπουργείου Παιδείας.

O Guardian αναφέρει ότι τεχνική ανάλυση προκύπτει ότι οι εν λόγω δημοσιεύσεις έγιναν στις επικυρωμένες ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, προτού αφαιρεθούν. Όμως, η εφημερίδα δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αν αυτές οι δημοσιεύσεις αντανακλούν μια νέα κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο που έκανε ο Guardian στην κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM