Το Τόκιο ανακοίνωσε τις επιχειρήσεις που κλείνουν - Στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης ζητά να υπαχθεί το Κιότο

Το Τόκιο ανακοίνωσε τις επιχειρήσεις που κλείνουν - Στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης ζητά να υπαχθεί το Κιότο Facebook Twitter
0

Λίστα των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστά από αύριο, Σάββατο ανακοίνωσε η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εν μέσω έντονης ανησυχίας για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης της ιαπωνικής πρωτεύουσας, εστιατόρια και τα λεγόμενα izakaya (ιαπωνικού στυλ παμπ) θα μπορούν να ανοίγουν στις 5 το πρωί, ωστόσο από τις 7 το βράδυ καθημερινά θα σταματούν να προσφέρουν αλκοόλ και στις 8 θα κλείνουν.

Αναστέλλεται η λειτουργία επίσης των σχολείων και πανεπιστημίων, γυμναστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και γκαλερί, κλαμπ, καραόκε μπαρ, ίντερνετ καφέ, παντσίκο (καταστήματα ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών), κέντρων μπόουλινγκ.

Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, κτηνιατρεία, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ταχυμεταφορές, εργοστάσια, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά - κι, ασφαλώς, νοσοκομεία, ιατρεία και δημόσιες συγκοινωνίες. 

Η Κόικε επεδίωκε αυστηρότερα μέτρα νωρίτερα, ωστόσο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επέμενε ότι τα μέτρα θα προκαλούσαν περαιτέρω πίεση στην οικονομία, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει σε ύφεση.

«Αυτό θα είναι σκληρό για τους κατοίκους αλλά αν ενεργήσουμε γρήγορα, τα βάσανα θα είναι σύντομα και η επιδημία θα περιοριστεί γρήγορα», δήλωσε σήμερα η Κόικε.

Η Κόικε είπε επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν στην έκκλησή της για αναστολή λειτουργίας θα λάβουν ποσό μεταξύ 500.000 γεν (4.595 δολάρια) και 1 εκατ. γεν από ένα ταμείο που συστήθηκε από την τοπική κυβέρνηση. 

Ο Άμπε κήρυξε την Τρίτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες, ωστόσο τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν προβλέπουν υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι ούτε κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Νόμιζα ότι οι κυβερνήτες (των περιφερειών) θα είχαν εξουσίες όπως ένας διευθύνων σύμβουλος αλλά... εγώ νιώθω πιο πολύ σαν μεσαίας κλίμακας στέλεχος», δήλωσε η Κόικε σε δημοσιογράφους σε μια ένδειξη της απογοήτευσης για τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Η απόφαση του Άμπε ελήφθη ύστερα από άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων στο Τόκιο που προκάλεσε συναγερμό για ενδεχόμενη εκτόξευση των θυμάτων του κορωνοϊού, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση άλλων χωρών. 

Να υπαχθεί στα έκτακτα μέτρα ζητά και το Κιότο

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του Κιότο, κυβερνήτης και δήμαρχος, αιτήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση του Τόκιο να ενταχθεί η περιοχή επίσης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης εν μέσω

«Βρισκόμαστε σε σοβαρή κατάσταση» προειδοποίησε ο Τακατόσι Νισιγουάκι, κυβερνήτης του Κιότο σήμερα, ενώ ο δήμαρχος, Νταϊσάκου Καντοκάουα απηύθυνε έκκληση σε ντόπιους και τουρίστες να αποφεύγουν τα διάσημα ανάκτορα της παλιάς πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, τους φημισμένους ναούς και κήπους.

«Αποφασίσαμε σήμερα να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψουμε τη διασπορά της ασθένειας», δήλωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό κρουσμάτων «1,8 φορές» μεγαλύτερο εκείνου της προηγούμενης εβδομάδας.

«Ζητώ από όλους που αγαπούν το Κιότο και τους τουρίστες από όλο τον κόσμο –μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, σας παρακαλώ να αποφύγετε να επισκεφθείτε το Κιότο», δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.


Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία αυξήθηκε χθες σε 5.548 με 108 θανάτους, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK. Στο Τόκιο έχουν καταγραφεί 1.519 περιστατικά Covid-19. 

Με πληροφορίες από Κyodo/Μainichi/Bloomberg/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χέγκσεθ χρησιμοποίησε πολλαπλές συνομιλίες Signal για επίσημες υποθέσεις του Πενταγώνου

Διεθνή / Signal Gate: Ο Χέγκσεθ χρησιμοποιούσε εκτεταμένα την εφαρμογή για υποθέσεις του Πενταγώνου

Ο Πιτ Χέγκσεθ φέρεται να χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Signal για ευαίσθητες συνομιλίες με συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του σχετικά με επιχειρήσεις του Πενταγώνου, παρακάμπτοντας επίσημα δίκτυα επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM