Διάγγελμα Σάντσεθ για τον κορωνοϊό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Διάγγελμα Σάντσεθ για τον κορωνοϊό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία Facebook Twitter
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η Ισπανία, μετά το διάγγελμα Σάντσεθ. (EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.

«Δυστυχώς, δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

« Η νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών... ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στο  έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως θα συγκαλέσει το Σάββατο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος το άρθρο 116 του Συντάγματος.

Οι διατάξεις του, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να περιορίσει την κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, να επιτάξει εργοστάσια και επιχειρήσεις, να γίνει καταμερισμός στην κατανάλωση βασικών ειδών και να εκδώσει τις απαραίτητες εντολές για να εξασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν το 2010, με την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που είχε παραλύσει τη χώρα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα έχει χρονική ισχύ δύο εβδομάδων αλλά μπορεί να παραταθεί με εντολή του κοινοβουλίου.

Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, μετά την Ιταλία με 4.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 120 θανάτους.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκύπτει αφού και η «γείτονα» Πορτογαλία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 78.

Οι αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο για γενικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, καθώς ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 2.000.

Παράλληλα, ήδη τρεις επαρχίες στην περιοχή των Βάσκων έχουν τεθεί από χθες σε καραντίνα. Η χώρα των Βάσκων μετρά 346 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 11 θανάτους.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM