Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Καμία συγκεκριμένη πρόταση» από Βρυξέλλες για τους μετανάστες

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Καμία συγκεκριμένη πρόταση» από Βρυξέλλες για τους μετανάστες Facebook Twitter
0

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε απόψε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμία συγκεκριμένη πρόταση στη σημερινή συνάντηση για τους χιλιάδες μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με Βουλγαρία και Ελλάδα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό» η απόφασή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την κατηγορούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Ποτέ δεν θεωρήσαμε τους πρόσφυγες εργαλείο πολιτικού εκβιασμού», διαβεβαίωσε.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα επαναδιατύπωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ συμμετείχε στη συζήτηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η μεταναστευτική κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και η κρίση στη Συρία.

«Ο Σαρλ Μισέλ αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας παραμένει η βάση της μεταναστευτικής συνεργασίας Βρυξελλών και Άγκυρας». Όπως υπογραμμίζεται, η Κοινή Δήλωση συμφωνήθηκε με καλή πίστη και χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως «είναι αναγκαία η μείωση των υπαρχουσών μεταναστευτικών εντάσεων στα σύνορα της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία και στις κοινότητες που τους φιλοξενούν».

Η ανακοίνωση του ΕΣ τελειώνει λέγοντας πως «μια βιώσιμη εκεχειρία και μια μακρόπνοη πολιτική λύση για τη συριακή κρίση χρειάζεται κατεπειγόντως. Όλοι οι παράγοντες πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαραίτητη και η Ευρώπη έχει τη βούληση να παράσχει επιπλέον βοήθεια για τους εκτοπισμένους στην επαρχία Ιντλίμπ».

 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM