Brexit: Το Λονδίνο ζητά «ισότιμη» συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόριο - «Καναδικό μοντέλο» επιδιώκει ο Τζόνσον

Brexit: Το Λονδίνο ζητά «ισότιμη» συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόριο - «Καναδικό μοντέλο» επιδιώκει ο Τζόνσον Facebook Twitter
0

Το Λονδίνο προτίθεται να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου «μεταξύ ίσων» και δεν θα αποδεχθεί η ΕΕ να τεθεί εμπόδιο στην ελευθερία του να θέσει τους δικούς του κανόνες μετά το Brexit.

«Είναι σημαντικό για μας να έχουμε την δυνατότητα να θεσπίσουμε τους νόμους που μας βολεύουν, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχει κάθε άλλη χώρα μη μέλος της ΕΕ στον κόσμο», δήλωσε ο ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ κατά την ομιλία του στο Universite Libre de Bruxelles χθες το βράδυ. «Δεν πρόκειται για μία απλή θέση διαπραγμάτευσης που μπορεί να αλλάξει υπό πίεσιν. Είναι ο ίδιος ο στόχος της διαπραγμάτευσης», επέμεινε ο Βρετανός διαπραγματευτής.

Η ομιλία του Ντέιβιντ Φροστ εκφωνήθηκε στην ώρα που τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεξεργάζονται το πλαίσιο της εντολής για τον δικό τους διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, θέτοντας τους δικούς τους στόχους και τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευθεί, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ότι θα τηρήσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή να προσαρμοσθεί «σταδιακά» σε πολλούς τομείς (περιβάλλον, ανταγωνισμός, φορολογία, εργατικό δίκαιο...) ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, με αντάλλαγμα μία προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ότι οι εγγυήσεις αυτές είναι αναγκαίες δεδομένης της γεωγραφικής και της οικονομικής εγγύτητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήθελε επίσης το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξακολουθήσει να έχει τον τελευταίο λόγο στην ερμηνεία του δικαίου της Ενωσης, σε περίπτωση διαφορών μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

«Το να σκέφτεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε μία εποπτεία της ΕΕ σε θέματα ισοτιμίας όρων ανταγωνισμού (level playing field) είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται τον στόχο αυτού που εμείς κάνουμε», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φροστ.

Καναδικό μοντέλο

 

«Πώς θα αντιδρούσατε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούσε, για να προστατευθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εναρμονισθεί κατά δυναμικό τρόπο με τους εθνικούς μας νόμους που αποφασίσθηκαν από το Γουέστμίνστερ και τις αποφάσεις των δικών μας ρυθμιστικών αρχών και δικαστηρίων;», αναρωτήθηκε εκκινώντας προφανώς από την υπόθεση ότι μία κοινότητα 27 χωρών είναι ισότιμη με μία μεμονωμένη χώρα.

Ο Φροστ θεωρεί ότι είναι «απολύτως εφικτό να υπάρχουν απαιτητικοί κανόνες και ακόμη αντίστοιχοι ή και καλύτεροι κανόνες από εκείνους που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Θεωρεί ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι να βασιστούμε σε αυτήν την προσέγγιση μίας σχέσης ίσου προς ίσον».

Υπενθυμίζοντας την θέση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τόνισε ότι το Λονδίνο ελπίζει στην κατάληξη σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά ή την Ιαπωνία, δηλαδή λιγότερο φιλόδοξη από το πλαίσιο που προτείνεται από τους Ευρωπαίους και όπου τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι λιγότερο υψηλά.

«Εν συντομία, αυτό που θέλουμε είναι αυτό που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες ανεξάρτητες χώρες», είπε. «Εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου καναδικού τύπου, είμαστε έτοιμοι να έχουμε εμπορικές συναλλαγές αντίστοιχες με αυτές που έχει η Αυστραλία. Κατανοούμε τις υποχωρήσεις που αυτό σημαίνει».

Ελλείψει εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί στις συναλλαγές μαζί της τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Ντέιβιντ Φροστ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην δημοσιότητα έγγραφο που θα περιγράφει κατά λεπτομερή τρόπο πώς το Λονδίνο φαντάζεται μία μελλοντική συμφωνία και υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. «Αυτήν την στιγμή, αποκαθιστούμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία. Γιατί θα θέλαμε να την διακυβεύσουμε;», είπε.

Τα κράτη μέλη ελπίζουν από την πλευρά τους να ολοκληρώσουν την εντολή διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την έγκρισή της στις 25 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα ξεκινήσουν στις αρχές του Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό αστυνομική πολιορκία βρίσκεται το UCLA στο πλαίσιο των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Υπό αστυνομική πολιορκία το UCLA

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, έτοιμη να επέμβει και να διαλύσει τις διαδηλώσεις - Παραμένουν οι διαδηλωτές που χτυπούν τύμπανα και κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες
NEWSROOM
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Διεθνή / Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε εισβολή στη Ράφα, εάν η Χαμάς συνεχίσει να θέτει ως όρο για τη συμφωνία για τους ομήρους τον τερματισμό του πολέμου
NEWSROOM