Ερντογάν στο Politico: Απειλεί την Ευρώπη με νέο μεταναστευτικό, αν πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ

Ερντογάν στο Politico: Απειλεί την Ευρώπη με νέο μεταναστευτικό, αν πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ Facebook Twitter
Τι αναφέρει σε άρθρο του στο Politico για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - EPA
0

«Ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη περνά μέσα από την Τουρκία» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άρθρο του στο Politico, προειδοποιώντας για κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, στην περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό το Σάρατζ. 

O Ερντογάν αναφέρεται στις «συνέπειες της απάθειας» της διεθνούς κοινότητας που απέτυχε, όπως λέει, να βάλει τέλος στη βία του αιματηρού εμφυλίου που μαίνεται στη Λιβύη εδώ και περίπου μία δεκαετία, αποκαθιστώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαλεί τις «αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μεταξύ άλλων» που στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ και τις ένοπλες ομάδες του που «προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα στη χώρα».

Ερντογάν στο Politico: Απειλεί την Ευρώπη με νέο μεταναστευτικό, αν πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ Facebook Twitter

«Μαλώνει» τη Γαλλία που «συντάσσεται με τον Χάφταρ, υποκινητή πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης» ενώ υποδεικνύει στους «Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους» πως πρέπει να κατανοήσουν πως «ο κόσμος δεν αλλάζει απλώς με τις διαμαρτυρίες ή τις ανησυχίες».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει στον κόσμο πως είναι ένας σχετικός πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή. Η επερχόμενη διάσκεψη στο Βερολίνο είναι ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο αυτό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, πρέπει να μιλούν λιγότερο και να εστιάζουν στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων» γράφει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν που τονίζει πως «το να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός πολεμάρχου, θα ήταν σφάλμα ιστορικών διαστάσεων».

«Νέες απειλές για την Ευρώπη

Ο ίδιος διατυπώνει έμμεσες απειλές για το μεταναστευτικό και την αναγέννηση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, σε περίπτωση κατάρρευσης της νόμιμης κυβέρνησης υπό τον Σάρατζ: «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα που ηττήθηκαν σε Συρία και Ιράκ, θα βρουν πρόσφορο έδαφος να επιστρέψουν» υπογραμμίζει σημειώνοντας πως ομάδες που συμμερίζονται την ιδεολογία αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων, πολεμούν στο πλευρό του Χάφταρ. «Αν η σύγκρουση συνεχίσει να μαίνεται, η βία και η σταθερότητα θα πυροδοτήσουν νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη» απειλεί ο ίδιος.


Ο Ερντογάν επαναβεβαίωσε τη στήριξη στην, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση της Λιβύης, με τη δέσμευση «η Τουρκία να συνεχίσει να προστατεύει τη λιβυκή κυβέρνηση από τους υποκινητές πραξικοπήματος» εκπαιδεύοντας στις δυνάμεις ασφαλείας, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, του τράφικινγκ και άλλων «σοβαρών απειλών κατά της διεθνούς ασφάλειας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM