Αυστραλία: Χωρίς τέλος οι καταστροφικές πυρκαγιές - Ένας νεκρός

Αυστραλία: Χωρίς τέλος οι καταστροφικές πυρκαγιές - Ένας νεκρός Facebook Twitter
EPA
0

Οι θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν σήμερα καταστροφικές συνθήκες για τους πυροσβέστες που μάχονται ενάντια σε περισσότερες από 100 πυρκαγιές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ στη Νότια Αυστραλία ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός.

Με τρεις πυρκαγιές να μαίνονται γύρω από το Σίδνεϊ, κάποιοι δρόμοι της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας έκλεισαν, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να καθυστερήσουν τα ταξίδια τους ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, προειδοποιώντας ότι οι φωτιές είναι απρόβλεπτες καθώς αναμένεται να ενισχυθούν από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα έως και 70 χιλιόμετρα την ώρα. «Οι καταστροφικές συνθήκες για τις πυρκαγιές είναι οι χειρότερες δυνατές», ανακοίνωσε ο επιθεωρητής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς.

«Πρόκειται για τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Με δεδομένο ότι έχουμε εκτάσεις με τόσο ενεργές πυρκαγιές, δημιουργείται μια συνταγή που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και για μια πολύ επικίνδυνη ημέρα», πρόσθεσε. Σχεδόν 100 πυρκαγιές μαίνονταν το Σάββατο το απόγευμα (τοπική ώρα) σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία, με έξι να έχουν χαρακτηριστεί σε επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Περίπου 10.000 έκτακτο προσωπικό θα εργάζεται σε ολόκληρη την πολιτεία.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η τοπική αστυνομία προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην πολιτεία όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν δρόμοι. «Σήμερα δεν είναι η κατάλληλη ημέρα να ξεκινήσετε τις διακοπές σας», επεσήμανε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αργά το απόγευμα ο άνεμος αναμένεται να αλλάξει και να ενισχυθεί στα 90 χιλιόμετρα την ώρα, με τον Φιτζσίμονς να τονίζει ότι αυτό αρχικά θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, όμως στη συνέχεια θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας.

Νότια Αυστραλία και Βικτόρια

Στη Νότια Αυστραλία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός, ένας άλλος έχει τραυματιστεί σοβαρά και 15 σπίτια καταστράφηκαν από πυρκαγιά 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Αδελαΐδας. Εξάλλου χθες Παρασκευή ένας άλλος άνθρωπος σκοτώθηκε σε τροχαίο που σημειώθηκε σε περιοχή για την οποία οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση λόγω των πυρκαγιών. Επίσης 23 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη Νότια Αυστραλία, όπου οι συνθήκες για τις πυρκαγιές είναι καταστροφικές.

Στην πολιτεία της Βικτόρια 15 πυρκαγιές μαίνονταν σήμερα το πρωί εκτός ελέγχου. Οι αρχές στην Αυστραλία μάχονται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε πολλές πολιτείες της χώρας επί εβδομάδες. Μέχρι στιγμής οι φλόγες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 700 σπίτια και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης με χαμηλή βλάστηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM