Προσφυγή κατά της Ιταλίας στον ΟΗΕ για πρακτική «ιδιωτικοποίησης των επαναπροωθήσεων»

Προσφυγή κατά της Ιταλίας στον ΟΗΕ για πρακτική «ιδιωτικοποίησης των επαναπροωθήσεων» Facebook Twitter
1

Κατά της Ιταλίας προσέφυγε στον ΟΗΕ μία ΜΚΟ νομικών για την αποβίβαση ενός Νοτιοσουδανού που εξαναγκάσθηκε να αποβιβαστεί σε λιμάνι της Λιβύης μετά τη διάσωσή του από πλοίο στη Μεσόγειο.


Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 18 ειδικούς και υπάγεται στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρέχει γνωμοδοτήσεις, οι οποίες δεν έχουν όμως δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται μια προσφυγή αυτού του είδους ενώπιον μιας τέτοιας αρχής, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του η ΜΚΟ - Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (GLAN), η οποία έκανε την κίνηση αυτή.

Η ΜΚΟ κατήγγειλε την πρακτική της «ιδιωτικοποίησης των επαναπροωθήσεων, στο πλαίσιο της οποίας παράκτια κράτη της ΕΕ ζητούν από φορτηγά να μεταφέρουν πίσω, σε μη ασφαλή μέρη, τους πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο νεαρός Νοτιοσουδανός, ο οποίος ζει τώρα στη Μάλτα,όπου έχει καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου, για λογαριασμό του οποίου έγινε η προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής αυτής του ΟΗΕ, είχε προσπαθήσει να φτάσει στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2018 μαζί με σχεδόν 100 μετανάστες. Ηλικίας τότε 19 ετών, είχε διασωθεί μαζί με άλλους μετανάστες στις 8 Νοεμβρίου ανοιχτά των ακτών της Λιβύης από ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Παναμά, το Nivin.

Σύμφωνα με το δίκτυο GLAN, το ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (MRCC) είχε ζητήσει στις 7 Νοεμβρίου από το Nivin να διασώσει τους μετανάστες και στη συνέχεια να απευθυνθεί στη λιβυκή ακτοφυλακή. Μόλις έφτασε στο λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη, στις 10 Νοεμβρίου, οι μετανάστες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο φοβούμενοι κακομεταχείρισή τους με εξαίρεση μια μικρή ομάδα.

Οι περίπου 80 μετανάστες που παρέμειναν στο πλοίο αποβιβάστηκαν χωρίς τη θέλησή τους περίπου δέκα ημέρες αργότερα, με τον ΟΗΕ να εκφράζει τη λύπη του τότε για την απουσία μιας ειρηνικής ρύθμισης παρά τις προσπάθειες μεσολάβησης.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ GLAN, οι μετανάστες «απομακρύνθηκαν βίαια από το πλοίο από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας». Ο νεαρός Νοτιοσουδανός τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα, στη συνέχεια «κρατήθηκε αυθαίρετα, ανακρίθηκε, ξυλοκοπήθηκε, υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία και στερήθηκε (ιατρικής) περίθαλψης για μήνες».

Στα τέλη του Οκτωβρίου, η Ιταλία αποφάσισε να ανανεώσει μια πολύ αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία κρίθηκε ωστόσο αποτελεσματική, που είχε υπογράψει το 2017 με τη Λιβύη, η οποία προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας και την εκπαίδευση τις λιβυκής ακτοφυλακής για να εμποδίζει τις αποχωρήσεις μεταναστών με την υποστήριξη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την μκο GLAN, οι «ιδιωτικοποιημένες επαναπροωθήσεις» μεταναστών αυξήθηκαν πολύ από τον Ιούνιο του 2018.

«Οι ιταλικές αρχές έχουν αναθέσει σε ιδιώτες τις δικές τους παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αποφεύγουν οποιαδήποτε ευθύνη. Ωστόσο η Ιταλία φέρει την ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Νοεμί Μαγκουλιανέν, νομική ερευνήτρια της GLAN.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια