Μέσα στην Παναγία των Παρισίων - Σπάνιες εικόνες και λεπτομέρειες της επιχείρησης ανακατασκευής του ναού

Μέσα στην Παναγία των Παρισίων - Σπάνιες εικόνες και λεπτομέρειες της επιχείρησης ανακατασκευής του ναού Facebook Twitter
0

Μετά από μια πυρκαγιά στις 15 Απριλίου που κατέστρεψε την οροφή και το κωδωνοστάσιο, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται υπό επισκευή.

Η περιοχή παραμένει κλειστή για το κοινό, αλλά σε δημοσιογράφους του France24, παραχωρήθηκε σπάνια πρόσβαση στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού ώστε να καταγράψουν την εξέλιξη του έργου. Μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός ακριβείας και θέληση για το πρότζεκτ, αλλά όλα δείχνουν πως θα αργήσει αρκετά να ολοκληρωθεί και πως θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει απόλυτη ηρεμία ενώ το δάπεδο έχει καθαριστεί εκτός από μερικούς σωρούς χαλικιών. Θα πρέπει κανείς να κοιτάξει ψηλά για να καταλάβει πόση δουλειά πρέπει να γίνει. Υπάρχουν τρύπες στο ταβάνι της οροφής, σωροί από καμένα μέταλλα και ξύλο και σκαλωσιές που εξακολουθούν να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Η δομή των 300 τόνων πρέπει να ενισχυθεί πριν να μπορέσει να απομακρυνθεί κομμάτι-κομμάτι, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Η σκαλωσιές γύρω είναι ακόμη πιο βαριές και επίσης έτοιμες να καταρρεύσουν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό, σκηνές στεγάζουν πολλά από τα πολύτιμα συντρίμμια. Δεκάδες χιλιάδες τμήματα πέτρας και μερικά μεταλλικά αντικείμενα είναι εκεί όπου οι αρχαιολόγοι εργάζονται για το στάδιο της αποκατάστασης.

Αλλά, σήμερα ο επικεφαλής αρχιτέκτονας δηλώνει πως προτεραιότητα είναι κάτι άλλο. Ανησυχεί για τους θόλους στο ανώτατο όριο: «Αν αφαιρέσουμε το καμένο ξύλο και τα κομμάτια του πλαισίου που κάηκαν και τα μεταλλικά στοιχεία που συσσωρεύθηκαν από τις 15 Απριλίου, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Έτσι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι η Παναγία των Παρισίων έχει διασωθεί».

Η μεταλλική δομή στην οροφή αποτελεί έναν κίνδυνο για το ναό εφόσον ακόμη δεν βρίσκεται στο έδαφος, γράφει η Le Figaro. H αποσυναρμολόγηση των τεράστιων σκαλωσιών βάρους 500 τόνων που εγκαταστάθηκαν πριν από τη φωτιά, αποτελεί πιθανό κίνδυνο για τον καθεδρικό ναό. Ένας γερανός ύψους 94 μέτρων, είναι εγκατεστημένος στη νότια πλευρά που εκτείνεται κατά μήκος του Σηκουάνα, και θα απομακρύνει τμήματα αυτού του ικριώματος, ενώ όλη η επιχείρηση απαιτεί ακρίβεια και προσοχή.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Μέσω εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του Μολδαβού ολιγάρχη επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις και τις νομικές υποθέσεις διεθνώς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Εικονικά τσιγάρα, πραγματικοί κίνδυνοι: Πώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει τους νέους μέσα στο metaverse

Διεθνή / Εικονικά τσιγάρα, πραγματικοί κίνδυνοι: Πώς η καπνοβιομηχανία στοχεύει τους νέους μέσα στο metaverse

Από εικονικά πάρτι γεμάτα καπνό μέχρι NFTs και χορηγίες σε online παιχνίδια, οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα κενά ρύθμισης στον ψηφιακό κόσμο για να προσεγγίσουν εφήβους και παιδιά – κι οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για μια νέα, αόρατη κρίση δημόσιας υγείας.
LIFO NEWSROOM
Μπαράκ Ομπάμα: Τα αγόρια χρειάζονται γκέι άνδρες ως μέντορες στη ζωή τους

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Τα αγόρια χρειάζονται γκέι άνδρες ως μέντορες στη ζωή τους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ φίλων και μεντόρων στη ζωή ενός παιδιού βοηθά στο να αισθάνονται αποδοχή τα παιδιά που ενδέχεται να εξερευνήσουν τη δική τους ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικότητα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ΠΟΥ καταγγέλλει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που μένουν μέλη του προσωπικού και στην κυριότερη αποθήκη του

Διεθνή / Γάζα: Ο ΠΟΥ καταγγέλλει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που μένουν μέλη του προσωπικού και στην κυριότερη αποθήκη του

Πέρασαν χειροπέδες στους άνδρες, τους έγδυσαν και στη συνέχεια τους ανέκριναν υπό την απειλή όπλων - Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Ντέιρ αλ Μπάλα
LIFO NEWSROOM