ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter
0

Στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο.

Εδώ και δέκα χρόνια, η συνοικία Wynwood του Μαϊάμι χρησιμεύει ως καμβάς για εκατοντάδες καλλιτέχνες δρόμου. Έχει γίνει μια μίνι αμερικανική Μέκκα του γκράφιτι, όπου πλήθη instagrammer συρρέουν για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Τώρα, το Museum of Graffiti -το οποίο θέλει να είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο, αφιερωμένο στην ιστορία του γκράφιτι- ανοίγει εκεί τις πύλες του.

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter

Θα είναι «ένα μέρος για να έρθει ο κόσμος και να μάθει» εξηγεί ο εκ των ιδρυτών του μουσείου Άλαν Κετ, βετεράνος γκραφιτάς και σύμβουλος επιχειρήσεων. «Οι ενήλικες, στην πραγματικότητα, δεν το «πιάνουν» το γκράφιτι. Από τότε που ήμουν μικρός, ευχόμουν να υπάρχει αυτό το μέρος, και περίμενα τους ενήλικες να φτιάξουν ένα».

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter
ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter

Πριν δύο χρόνια, ο Κετ συνάντησε την Άλισον Φρέιντιν, δικηγόρο στο Μαϊάμι που είχε εκπροσωπήσει στο δικαστήριο ορισμένους καλλιτέχνες δρόμου, και αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό το μουσείο. Ξεκίνησαν, παραγγέλνοντας 11 τοιχογραφίες για τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου (μεταξύ αυτών, δουλειές των Slick, Shoe, Abstrk και Entes).

Στο εσωτερικό του μουσείου, περισσότερες δουλειές καλλιτεχνών δρόμου τις οποίες παρήγγειλαν οι Κετ και Φρέιντιν καλωσορίζουν τον επισκέπτη. Μια μόνιμη έκθεση ιχνηλατεί την 60χρονη ιστορία της τέχνης δρόμου, η αφήγηση της οποίας γίνεται μέσω φωτογραφιών τοιχογραφιών που έχουν εδώ και καιρό εξαφανιστεί και μέσω vintage φιαλών σπρέι που είχαν χρησιμοποιήσει γκραφιτάδες διεθνούς φήμης. Σε δύο επιπλέον αίθουσες θα φιλοξενούνται εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών δρόμου και σε έναν άλλον χώρο θα υπάρχουν περιοδικές εκθέσεις. Βεβαίως, υπάρχει κατάστημα δώρων.

 

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter

Οι ιδρυτές του Museum of Graffiti αρνούνται ότι το εφήμερο είναι σύμφυτο στην τέχνη του γκράφιτι. «Το εφήμερο του γκράφιτι είναι αποτέλεσμα της καταπίεσης των καλλιτεχνών γκράφιτι» τονίζει ο Κετ. «Ακόμη και από την οπτική γωνία του γκράφιτι, δεν υφίσταται λόγος για να εξαλείφεται η τέχνη μας, να περνάνε μπογιά από πάνω. Θέλουμε η τέχνη μας να διαρκεί για πάντα».

ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter
ΗΠΑ: Στο Μαϊάμι, το πρώτο μουσείο γκράφιτι στον κόσμο Facebook Twitter

 «Η αγορά δεν το "πιάνει". Τα μουσεία δεν το "πιάνουν". Στα σχολεία δεν μαθαίνουν γι' αυτό. Έχουμε διαγραφεί από την ιστορία της τέχνης. Χρειάζονται άνθρωποι που προέρχονται μέσα από αυτό το κίνημα για να φτιαχτεί αυτό (το μουσείο). Νομίζω ότι το να τιμούμε τα κατεστραμμένα έργα τέχνης προηγούμενων γενεών είναι για εμάς ένας τρόπος να τιμούμε την αξία και σημασία την οποία εμείς ως νέοι είδαμε σε αυτές τις δουλειές που οι ενήλικες δεν καταλάβαιναν» καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  / museumofgraffiti / stupiddope

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM
Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» για τα social media

Διεθνή / Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» στα social media

Ομάδες διάσωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να βρουν τα ειδυλλιακά secret spots των social, μόνο και μόνο για ένα κλικ
LIFO NEWSROOM