Μάλτα: Επιχειρηματίας κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Επιχειρηματίας κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία Facebook Twitter
0

Ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένετς κατηγορείται επισήμως για συνέργεια στη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία έχασε τη ζωή της το 2017 όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η αστυνομία της Μάλτας άφησε ωστόσο ελεύθερο με εγγύηση τον επιχειρηματία και αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσει να τελεί υπό στενή επιτήρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει.

Ο Γιόργκεν Φένεκ, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Μάλτα, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του. Από τότε έχει αφεθεί ελεύθερος και έχει συλληφθεί και πάλι τέσσερις φορές καθώς η νομοθεσία στη χώρα προβλέπει ότι, αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες εντός 48 ωρών σε βάρος ενός υπόπτου που συλλαμβάνεται, αυτός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Γιόργκεν Φένετς έχει ανακριθεί για την υπόθεση και θεωρήθηκε ύποπτος όταν στην 20 Νοεμβρίου προσπάθησε να διαφύγει με το σκάφος του από τη Μάλτα. Όταν συνελήφθη, ζήτησε να του δοθεί χάρη με αντάλλαγμα να δώσει πληροφορίες στις αρχές, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Φένετς φέρεται να γνωρίζει τον Μέλβιν Θέουμα, ταξιτζή ο οποίος όμως έχει δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και ο φέρεται ότι ενήργησε ως ενδιάμεσος στο συμβόλαιο θανάτου για τη δημοσιογράφο. Ο επιχειρηματίας είναι πολύ γνωστό πρόσωπο στη χώρα, είναι επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου και διευθυντή εταιρείας ενέργειας. Πρόσφατα παραιτήθηκε από τις δραστηριότητες αυτές.

Επίσης, φέρεται αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο των Panama Papers, καθώς φαίνεται ότι του ανήκει η εταιρεία «17 Black» με έδρα στο Ντουμπάι με πολλές ύποπτες δραστηριότητες. Η Καρουάνα Γκαλίζια είχε κάνει έρευνες για την εταιρεία αυτή, στις οποίες διαπιστώθηκαν σχέσεις της εταιρείας με τους δύο συνεργάτες του Μαλτέζου πρωθυπουργού, του επικεφαλής του γραφείου του Κιθ Σέμπρι και του υπουργού Τουρισμού, Κόνραντ Μίτζι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM