Χιλή: Ο Πινιέρα θα καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Χιλή: Ο Πινιέρα θα καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανήγγειλε το Σάββατο ότι προετοιμάζει σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος διεκδίκηση πολλών από τους πολίτες που διαδηλώνουν επί τρεις εβδομάδες σε όλη τη χώρα εναντίον της πολιτικής της συντηρητικής κυβέρνησής του. «Πιστεύω ότι το να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα είναι εύλογο και θα το συζητήσουμε. Καταρτίζουμε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος», είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mercurio.

Ανάμεσα στις αλλαγές που μελετώνται συγκαταλέγεται ο «καλύτερος ορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και των τρόπων για να διασφαλίζεται η τήρησή τους». Αναμένεται επίσης να διασαφηνιστούν «οι υποχρεώσεις του Κράτους» και να προβλεφθούν «καλύτεροι μηχανισμοί συμμετοχής των πολιτών» στο πολιτικό γίγνεσθαι, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Πινιέρα, τον Μάρτιο του 2018, η κυβέρνησή του είχε ανακοινώσει πως δεν θα επέτρεπε να γίνει συζήτηση επί της πρότασης της προηγούμενης προέδρου, της σοσιαλίστριας Μισέλ Μπατσελέτ (2014-2018), που είχε υποβληθεί στο Κογκρέσο και προέβλεπε την αναθεώρηση αρκετών άρθρων του Συντάγματος. Η πρόταση της Μπατσελέτ έριχνε το βάρος στο απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στην υγεία, καθώς και στην αποκατάσταση μισθολογικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων και επεισοδίων στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι, ο αρχηγός του Κράτους διευκρίνισε ότι το σχέδιο που θα καταθέσει θα συζητηθεί ταυτόχρονα με εκείνο της πρώην προέδρου Μπατσελέτ και ότι μπορούν να υποβληθούν κι άλλες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων και το ξέσπασμα της κοινωνικής οργής, τη 18η Οκτωβρίου, με πυροκροτητή την αύξηση του εισιτηρίου της τιμής του μετρό στο Σαντιάγο, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες, ειδικά στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των συντάξεων. Υψώνονται παράλληλα φωνές που καλούν να συγκληθεί συντακτική συνέλευση για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Χιλής.

Μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, στο Σύνταγμα έχουν γίνει πάνω από 200 τροποποιήσεις, με την αναθεώρηση 40 και πλέον άρθρων, θύμισε ο πρόεδρος. Η όποια πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εκ νέου πρέπει να εξεταστεί από το Κογκρέσο, τον μοναδικό θεσμό που μπορεί να την επικυρώσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM