Μακράν πρώτη στις εισαγωγές γερμανικών όπλων η Τουρκία - Φέτος έδωσε πάνω από 250 εκατ. ευρώ

Μακράν πρώτη στις εισαγωγές γερμανικών όπλων η Τουρκία - Φέτος έδωσε πάνω από 250 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
1

Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές όπλων από τη Γερμανία, όπου οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαν αξία 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία έχουν θέσει εκ νέου τις πωλήσεις αυτής της φύσης στο μικροσκόπιο.

Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος Η Αριστερά.

Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.

Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία που έχει ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Ε.Ε. δίνει μέσω της Γερμανίας που κάνει κουμάντο, δις Ευρώ για το μεταναστευτικό στην Τουρκία για να μπορεί να αγοράζει τα όπλα της από τη Γερμανία.Γιατί να αυστηροποιήσεις τους κανόνες παροχής ασύλου και μετανάστευσης, όπως κάνει η Αυστραλία, όταν ο “ανθρωπισμός” σου αποφέρει τέτοια πολλαπλά κέρδη;