Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Πιάτα που κρατούν τόσο ιδανικά τις ισορροπίες της παράδοσης, ώστε η απλότητά τους να τους εξασφαλίζει μια καλή θέση στη μνήμη μας.
0

Χωρίς αμφιβολία, το Cookoovaya ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον συζητημένα καινούργια αθηναϊκά εστιατόρια των τελευταίων χρόνων. Φτιαγμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την τέχνη του φαγητού, δεν έχει περιθώρια για μέτρια αποτελέσματα. Αυτό το υψηλό επίπεδο που είναι σχεδόν «αναγκασμένο» να υπηρετεί με σεβασμό και συνέπεια στη μαγειρική και επενδύοντας στη γευστική ευαισθησία καθορίζει και τους στόχους του τη νέα σεζόν. Η κουζίνα του δείχνει ακόμα πιο ώριμη, αν μπορείς να το πεις αυτό για ανθρώπους που έχουν ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό τους. Όπως και να έχει, το Cookoovaya μπαίνει στο παιχνίδι με ανανεωμένο μενού, φρέσκες ιδέες και μπόλικη διάθεση. Το επιτελείο της μαγειρικής ομάδας της κουζίνας μπορείς να το απολαύσεις στη δημιουργική του φάση πίσω από τον τεράστιο πάγκο της ανοιχτής κουζίνας. Φιλόξενοι, κεφάτοι, θα σε υποδεχτούν όπως θα έκαναν και στο σπίτι τους και θα σε κάνουν να αισθανθείς μοναδικός, ότι μαγειρεύουν μόνο για σένα, απλά και νόστιμα, χωρίς εντυπωσιασμούς.

Στο εστιατόριο Cookoovaya τρως με όρεξη και εύκολα ξεχνάς την έννοια του μέτρου, νιώθεις όμως ότι το φαγητό που γεύεσαι κάνει καλό στην ψυχή σου.

Δοκιμάσαμε πιάτα καινούργια που δείχνουν ότι ο δρόμος της δημιουργικής νοστιμιάς δεν έχει αδιέξοδα. Πιάτα που κρατούν τόσο ιδανικά τις ισορροπίες της παράδοσης, ώστε η απλότητά τους να τους εξασφαλίζει μια καλή θέση στη μνήμη μας. Μενού στημένο με ελληνικά προϊόντα που ακολουθούν τον κύκλο της εποχής και τιμούν τον τόπο και τους παραγωγούς. Οι αδελφοί Λιάκου, ο Σπύρος και ο Βαγγέλης, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Κλεομένης Ζουρνατζής έχουν εμμονή στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών που γίνονται προκλητικοί όχι με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά την αναζήτηση του καινούργιου. Άλλωστε, καθώς δοκιμάζεις τα πιάτα ανακαλύπτεις ότι οι συνδυασμοί αυτοί είναι ισορροπημένοι και σοφά μελετημένοι.

Ξεκινάς με καρπάτσιο από βοδινό φιλέτο –τοπική φυλή της Κατερίνης‒ που συνδυάζεται γευστικά με ταραμοσαλάτα, γαρίδουλες ξιδάτες, βινεγκρέτ κρεμμύδι, φύτρες ρόκας, κάππαρη και ψιλοκομμένες ροδέλες χαλαπένιος που δίνουν πικάντικη ένταση στην επίγευση (€19). Εξαιρετικό το μαγιάτικο ταρτάρ που συνδυάζεται νόστιμα με ρύζι μπασμάτι, αβοκάντο, πικάντικη μαγιονέζα και ενισχύεται με φύτρες νεροκάρδαμο, μαυροσούσαμο και τραγανό τηγανητό κρεμμύδι που παίζει όμορφα με τις υφές του πιάτου. Ωραίος ο συνδυασμός των υλικών της σαλάτας, με λεπτοκομμένη φέτα μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο της «Κιβωτού του Δήμου», περασμένο ανάλαφρα από τη σχάρα, τραγανά φύλλα εντίβ, μαρούλι και φέτες αυγού που λούζεται διακριτικά με ντρέσινγκ από καπνιστό χέλι, μελιτζάνα και παρμεζάνα (€18,50). Μοναδική η αίσθηση της ψητής γαρίδας (γάμπαρη Αμβρακικού) με φινόκιο, φέτες πορτοκάλι, σάλτσα αγουρίδας και τσιπς από καλαμποκάλευρο αρωματισμένο με πάπρικα (€19).

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Ωραίος ο συνδυασμός των υλικών της σαλάτας, με λεπτοκομμένη φέτα μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο της «Κιβωτού του Δήμου», περασμένο ανάλαφρα από τη σχάρα, τραγανά φύλλα εντίβ, μαρούλι και φέτες αυγού που λούζεται διακριτικά με ντρέσινγκ από καπνιστό χέλι, μελιτζάνα και παρμεζάνα.


Χαζεύεις τον εξαιρετικό σεφ Σπύρο Παυλίδη να κινείται με χάρη στην ανοιχτή κουζίνα, ετοιμάζοντας τα πιάτα που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο ή από το τηγάνι. Πολλά υποσχόμενη η τραγανή γαρίδα με το καταπράσινο ριζότο, φτιαγμένο με βασιλικό και γαρνιρισμένο με καβουρντισμένο κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας που χαρίζουν δροσιά (€28,50). Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια μαύρου χοίρου –μια λαχταριστή μπουκιά‒, που έρχονται με αγελαδινό γιαούρτι, μικρές πιπεριές τηγανητές, πινελιές σάλτσα με ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες λουκάνικο μαύρου χοίρου (€16), είναι ένα πιάτο ευχάριστο και αρωματικό. Αλησμόνητη η γεύση της λεπτοκομμένης μοσχαρίσιας μπριζόλας γάλακτος στο τηγάνι που υπογραμμίζει η ωραιότατη αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι. Βαθιάς νοστιμιάς είναι το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που βγαίνει τέλεια ψημένο από τα κάρβουνα και ακομπανιάρεται από μικρόσπερμα ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και ταχίνι και σαλάτα με άγρια ρόκα και δυόσμο (€21). Να μην σας πω και για τα γλυκά...


Στην οινική λίστα παρουσιάζονται τα house wines της Cookoovaya ‒ εδώ να πούμε ότι η ομάδα του εστιατορίου συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή του οινοποιείου της οικογένειας Γκιρλέμη στο οροπέδιο Δομοκού. Επίσης, υπάρχουν τρεις επιλογές σε housebeer (black brew, red brew, white brew), φτιαγμένες για να συνοδεύουν τα πιάτα του μενού. Στο εστιατόριο Cookoovaya τρως με όρεξη και εύκολα ξεχνάς την έννοια του μέτρου, νιώθεις όμως ότι το φαγητό που γεύεσαι κάνει καλό στην ψυχή σου.

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια μαύρου χοίρου, που έρχονται με αγελαδινό γιαούρτι, μικρές πιπεριές τηγανητές, πινελιές σάλτσα με ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες λουκάνικο μαύρου χοίρου, είναι ένα πιάτο ευχάριστο και αρωματικό.
Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Βαθιάς νοστιμιάς είναι το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που βγαίνει τέλεια ψημένο από τα κάρβουνα και ακομπανιάρεται από μικρόσπερμα ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και ταχίνι και σαλάτα με άγρια ρόκα και δυόσμο.
Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Πολλά υποσχόμενη η τραγανή γαρίδα με το καταπράσινο ριζότο, φτιαγμένο με βασιλικό και γαρνιρισμένο με καβουρντισμένο κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας που χαρίζουν δροσιά.

Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, 210 7235005

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Γεύση / Αθηναϊκή σαλάτα: Πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Σπιτική μαγιονέζα, ενισχυμένη με λαχανικά, και βραστό ψάρι συνθέτουν ένα πιάτο που ξυπνά αναμνήσεις: ο σεφ Δημήτρης Νίκολης παρουσιάζει το αυθεντικό και τρεις παραλλαγές
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ