Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το Suzi Tros είναι ένα ελληνικό μπιστρό με κάτι από θεσσαλονικώτικο μεζεδοπωλείο. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
0

Άνοιξε μόλις πριν από λίγους μήνες, στη μέση του καλοκαιριού, και έχει μπει ήδη σε πρεστιζάτες γαστρονομικές λίστες, όπως αυτή του Condé Nast Traveler που το συμπεριέλαβε στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου αυτήν τη στιγμή.


Στο Notting Hill, μερικές πόρτες μακριά από το πολύ δημοφιλές Mazi που πειραματίζεται με την ελληνική κουζίνα, οι ίδιοι ιδιοκτήτες, το ζευγάρι Χριστίνα Μουράτογλου - Adrien Carre, αποφάσισαν να στήσουν μια πιο casual εκδοχή του πρώτου, να φτιάξουν ένα ελληνικό μπιστρό με κάτι από θεσσαλονικώτικο μεζεδοπωλείο. Και κάπως έτσι έγινε το Suzi Tros.


Σε παλιομοδίτικα πιατάκια, με σκοπό να τα μοιράζονται οι παρέες στη μέση του τραπεζιού (concept που άλλοτε γοητεύει και άλλοτε φρικάρει το βρετανικό κοινό), σερβίρονται σταθερές αξίες της ελληνικής ταβέρνας: ελιές Χαλκιδικής, λευκός ταραμάς σε φρυγανισμένο ψωμί, γεμιστοί κολοκυθανθοί, ψητό καλαμάρι, μυδοπίλαφο, ψάρι με χόρτα αλλά και προτάσεις με περισσότερα twists.

Πιστεύω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει πως η ελληνική κουζίνα δεν περιλαμβάνει μόνο μουσακά και σουβλάκι.


Τα κρασιά και οι μπίρες είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, ενώ στο cocktail bar βρίσκεις μείξεις με τα πιο γνωστά μας αποστάγματα ‒ ούζο, μαστίχα και τσίπουρο. Εννοείται πως απ' τον κατάλογο δεν λείπει η ρετσίνα. Το αρχαίο αυτό κρασί έχει ξεπεράσει εντελώς τα χρόνια της μαύρης περιφρόνιας χάρη στους νέους οινοπαραγωγούς που φροντίζουν πλέον για την ποιότητά του, έχει γίνει πλέον τάση και, πάνω απ' όλα, ταιριάζει τέλεια με τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
O 29χρονος executive σεφ John Σκοτίδας.


«Το Suzi Tros είναι ένα ελληνικό μπιστρό με μια αίσθηση '60s. Τα πιάτα του είναι κυρίως εμπνευσμένα από συνταγές της Βόρειας Ελλάδας. Χρησιμοποιούμε εποχικά υλικά, την καλύτερη πρώτη ύλη και βασιζόμαστε πιο πολύ σε θαλασσινά και λαχανικά» περιγράφει ο 29χρονος executive σεφ John Σκοτίδας, που στα 25 έγινε του head σεφ του Mazi για να αναλάβει τώρα, μαζί με τον Πέτρο Μάη, το νέο πρότζεκτ.


Αν το πρόσωπό του φαίνεται κάπως οικείο, είναι γιατί πριν από μία δεκαετία δεν ήταν ανερχόμενος σεφ, για την ακρίβεια δεν είχε καν σκεφτεί τη μαγειρική ως επαγγελματική επιλογή, αλλά skater, σχεδόν resident στην πλατεία Συντάγματος, κλασική φάτσα σε διαγωνισμούς του είδους. Είχε κάνει και το πέρασμά του από τις σελίδες της LiFO.


«Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 10 μου στον Παναμά. Ύστερα μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα. Μεγάλωσα κάνοντας skateboard για πολλά χρόνια και τότε δεν είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου επαγγελματικά, παρά μόνο αυτό. Γύρω στα 21 μου διαπίστωσα ότι θα είχε ημερομηνία λήξης, οπότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Εκείνη την περίοδο υπηρετούσα τη θητεία μου στον στρατό και με "πέταξαν" σε μια κουζίνα, όπου έκατσα σχεδόν 6 μήνες. Όταν ολοκλήρωσα τη θητεία, αποφάσισα να προσπαθήσω να ασχοληθώ με την μαγειρική.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτο: Jade Nina Sarkhel


Στα πιάτα που φτιάχνω κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα. Όμως, επειδή οι γευστικές μου αναμνήσεις είναι αρκετά mixed, εμπνέομαι και από τις ασιατικές γεύσεις και από τις λατινοαμερικανικές. Αυτό διότι μεγάλωσα με ασιατική κουζίνα λόγω της καταγωγής της μητέρας μου και γιατί έζησα τα πρώτα 10 χρόνια με λατινοαμερικανικές γεύσεις και υλικά». Βγάζει νόημα, λοιπόν, το γεγονός ότι στο μενού έχουν βρει μια θέση και μερικές ωμές επιλογές, όπως ο αχινός και το ταρτάρ γαρίδας, αλλά και κάποια, μετρημένα σε αριθμό και σε ύφος, fusion φαγητά.

«Αυτή την εποχή, πάντως, μου αρέσει να χρησιμοποιώ στακοβούτυρο, για τη γεμάτη, πρόβεια γεύση του που μπορείς να εκμεταλλευτείς με πολλούς τρόπους. Εκτός από τη φέτα, την ελιά και το ελαιόλαδο, υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα, τα οποία, δυστυχώς, δεν προωθούνται με την ίδια δυναμική, όπως τα κεφαλοτύρια, το αυγοτάραχο, το μέλι και πολλά πολλά άλλα. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει πως η ελληνική κουζίνα δεν περιλαμβάνει μόνο μουσακά και σουβλάκι. Και είναι στο χέρι των νέων σεφ αλλά και των ιδιοκτητών ελληνικών εστιατορίων να εκπαιδεύσουν το κοινό και να προωθήσουν την ελληνική γεύση με τον σωστό τρόπο».


Η ψησταριά με τα κάρβουνα, φανερή και σε περίοπτη θέση στο κέντρο του εστιατορίου, προσθέτει κι αυτή ένα στοιχείο «ελληνικού θεάτρου», επιτρέποντας στον κόσμο να χαζεύει το καψάλισμα και το σόου της προετοιμασίας, όσο περιμένει το επόμενο πιάτο.


Όταν τα αλμυρά τελειώσουν, το μαγικό Αρμενοβίλ, αυτή η σπεσιαλιτέ των καλών ζαχαροπλαστείων της Βόρειας Ελλάδας με τους μπεζέδες, την παγωμένη κρέμα, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τη ζεστή σος σοκολάτας κλείνει το γεύμα σε '60s, πληθωρικό τόνο ‒ ένα νεύμα στην κινηματογραφική «Παριζιάνα», τη Σούζη και όλους τους καλοφαγάδες.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το μαγικό Αρμενοβίλ. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Scarlet Prawns. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Κροκέτες μετσοβόνε με μαρμελάδα από μπέικον. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Ντάκος με φέτα. Φωτο: Jade Nina Sarkhel

Suzi Tros, 18 Hillgate Street, London W8 7SR

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ