Σεξ, ανασφάλεια και διατροφικές διαταραχές: Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον Facebook Twitter
Ο Μπάιρον με αρβανίτικη φορεσιά στο ποτρέτο που του είχε κάνει ο Τόμας Φίλιπς το 1813 όταν ο ποιητής ήταν 25 ετών

Σεξ, ανασφάλεια και διατροφικές διαταραχές: Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον

0

Όταν η Λαίδη Κάρολαϊν Λαμπ γνώρισε για πρώτη φορά τον Λόρδο Μπάιρον, είχε σχηματίσει την άποψη ότι είναι «τρελός, κακός και επικίνδυνος», χρησιμοποιώντας ορολογία «κακού παιδιού» του επόμενου αιώνα. Τον ερωτεύτηκε όμως παρ' όλα αυτά και όταν εκείνος την εγκατέλειψε ταπεινώνοντάς την δημοσίως, πήρε ένα ψαλίδι και κόπηκε γεμίζοντας με αίματα το φόρεμά της.

Είναι ατέλειωτες οι ιστορίες για τον εκκεντρικό, περιπετειώδη και «έκλυτο» βίο του μεγάλου Άγγλου ποιητή, ποιητή και κορυφαίου εκπροσώπου του Ρομαντισμού που έμοιαζε να λειτουργεί ενάμιση τουλάχιστον αιώνα πριν, ως το καλούπι για τους ροκ σταρ του 20ου και του 21ου αιώνα. Και δεν ήταν μόνο η ακατανίκητη ροπή του προς το σεξ, τις ουσίες και την αγρίως αντισυμβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τη νέα βιογραφία του μεγάλου ποιητή (ας μην ξεχνάμε αυτή του την ιδιότητα) που επιμελήθηκε ο Antony Peattie και έχει τίτλο "The Private Life of Lord Byron" («Η ιδιωτική ζωή του Λόρδου Μπάιρον»), ο Μπάιρον υπέφερε και από χρόνιες διατροφικές διαταραχές, τις οποίες ο ίδιος «χειροτέρευε» εξαιτίας της ανασφάλειας που τον κυρίευε και της εμμονής που είχε με την εικόνα του.

Δεν αποτελεί έκπληξη συνεπώς το γεγονός ότι ως ενήλικος, όπως χαρακτηριστικά είχε πει μια από τις ερωτικές συντρόφους του, «ο Μπάιρον είχε μια περίεργη και ψευδή αντίληψη για τις γυναίκες – πίστευε πραγματικά ότι όλες είναι προορισμένες να είναι τύραννοι».

Το βιβλίο του Beattie συνθέτει το πορτρέτο μιας φευγαλέας και παράδοξης φιγούρας, ενός αφοσιωμένου ποιητή που πίστευε όμως ότι οι λέξεις είναι εξίσου αναλώσιμες με τις ανάσες, ενός ναρκισσιστή που όμως αντιπαθούσε τον εαυτό του, μιας διασημότητας που χλεύαζε τη φήμη που είχε αποκτήσει και μιας προσωπικότητας γεμάτης αντιφάσεις και ανασφάλειες. Σίγουρα δεν βοήθησε η γενετική προδιάθεση της αριστοκρατικής οικογένειάς του στην κατάθλιψη και τις πάσης φύσεως διαταραχές αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πολύ μικρός στα χέρια της γκουβερνάντας του, Μαίρη Γκρέι.

Δεν αποτελεί έκπληξη συνεπώς το γεγονός ότι ως ενήλικος, όπως χαρακτηριστικά είχε πει μια από τις ερωτικές συντρόφους του, «ο Μπάιρον είχε μια περίεργη και ψευδή αντίληψη για τις γυναίκες – πίστευε πραγματικά ότι όλες είναι προορισμένες να είναι τύραννοι».

Η αλήθεια είναι ότι από μικρός είχε εμφανίσει μια τάση προς την παχυσαρκία για την οποία κατηγορούσε τη μητέρα του, όπως και για την στρεβλοποδία (στο ένα κάτω άκρο) του για την οποία πίστευε ότι οφειλόταν στο ότι η μητέρα του επέμενε να φορά κορσέ όταν ήταν έγκυος. Η εμμονή του όμως με την διατήρηση μιας λεπτής φιγούρας πάση θυσία ήταν συχνά εκτός ελέγχου. Η λύση που είχε βρει ήταν μια σειρά από παράλογες δίαιτες που κατά κανόνα περιλάμβαναν μπισκότα, ανθρακούχο νερό και μπόλικο ταμπάκο για να καταπιέζεται η όρεξη ενώ μετρούσε διαρκώς τη μέση και τον καρπό του για να σιγουρευτεί ότι δεν έχει πάρει λίπος.

Σύμφωνα με τις διάφορες μαρτυρίες που καταγράφονται στο βιβλίο, τη χρονιά πριν φύγει για να συμμετάσχει ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, ήταν τόσο λιπόσαρκος που έμοιαζε με κάποιον που υποφέρει από νευρική ανορεξία. Ο ίδιος ήταν περήφανος πάντως για την ισχνή φιγούρα του και έλεγε συχνά στους φίλους του: «Έχετε δει κανέναν τόσο αδύνατο χωρίς να είναι άρρωστος;».

Λίγο πριν φύγει για την Ελλάδα πάντως το 1823, η όρεξή του είχε επανέλθει και τον πρώτο καιρό στο Μεσολόγγι, μακριά από «ναρκισσιστικούς» αντιπερισπασμούς και με αποκλειστικά αντρική συντροφιά τριγύρω του, έτρωγε και έπινε ελεύθερα. Σύντομα όμως η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και μετά από μια κρίση παροξυσμικής υπέρτασης (την οποία ο γιατρός διέγνωσε ως κρίση επιληψίας) που ενδεχομένως οφειλόταν σε τυφοειδή πυρετό, εξέπνευσε στις 19 Απρίλιου του 1824.

Στον αδύναμο να αντιδράσει οργανισμό του συνέτεινε μάλλον και η χρόνια αποστροφή τους στην «ζωική τροφή», δηλαδή στο κρέας, αλλά και η παρανοϊκή θεραπεία αφαίμαξης στην οποία τον υπέβαλλαν οι γιατροί στο Μεσολόγγι όσο ήταν βαριά ασθενής.

Με στοιχεία από τον Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ