Ισπανία: Σε γενική απεργία οι καμαριέρες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Ισπανία: Σε γενική απεργία οι καμαριέρες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας Facebook Twitter
EPA
0

Eκατομμύρια τουρίστες επιλέγουν την Ισπανία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Την ίδια ώρα χιλιάδες καμαριέρες βγήκαν χθες και σήμερα μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας τους.

«Μας μεταχειρίζονται χειρότερα από τα ζώα. Σε εμάς μπορούν πρακτικά να κάνουν τα πάντα» αναφέρει η 52χρονη Αμάλια, καμαριέρα από την Αλικάντε, ένα από τα διάσημα τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας. Μιλά στον πληθυντικό αναφερόμενη στις 200.000 καμαριέρες που εργάζονται στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ισπανίας, πολύ συχνά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης.

Σήμερα, χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους, με κεντρικό σύνθημα «Basta!» και βασικό αίτημα την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ειδικά στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπως την Ίμπιζα, οι καμαριέρες δεν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε 48ωρη βάση τα Σαββατοκύριακα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.


«Στοπ» στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας
Οι πορείες διαμαρτυρίας και οι στάσεις εργασίας οργανώνονται από τον σύλλογο «Las Kellys», που εκπροσωπεί χιλιάδες Ισπανίδες καμαριέρες από διάφορες περιοχές. «Τα συνδικάτα μας βοήθησαν ελάχιστα. Γι αυτό αποφασίσαμε να αυτοοργανωθούμε» αναφέρει η 60χρονη Μαρία Φρεσνέδα, εκπρόσωπος του συλλόγου από την Αλικάντε. Σύμφωνα με την ένωση «Las Kellys» οι Ισπανίδες καμαριέρες υποχρεούνται να καθαρίσουν 20 με 30 δωμάτια ξενοδοχείων τη μέρα και ενίοτε περισσότερα. Ο καθαρισμός κάθε δωματίου διαρκεί 20 με 30 λεπτά. Συχνά οι καμαριέρες πρέπει να καθαρίζουν και άλλους χώρους του ξενοδοχείου.

Το άγχος για να τα καταφέρουν είναι τεράστιο, ενώ πολύ συχνά δεν πληρώνονται τις υπερωρίες, που είναι συχνό φαινόμενο. «Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι μέρες με τα πολλά check-out. Τις μέρες εκείνες πολλές φορές χρειαζόμαστε πάνω από μια ώρα για να καθαρίσουμε καλά κάθε δωμάτιο» αναφέρει η 40χρονη Βίκυ, σημειώνοντας ότι πολλοί τουρίστες σε μεγάλα ισπανικά θέρετρα αφήνουν τα δωμάτιά σους σε άθλια κατάσταση.


Το 99% των εργαζομένων που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας είναι γυναίκες. Οι άνδρες είναι ελάχιστοι. Ωστόσο η δουλειά μιας καμαριέρας είναι βαριά, αφού συχνά πρέπει να μετακινεί έπιπλα ή να σηκώνει βαριά στρώματα κρεβατιών. Σε αυτά προστίθεται συχνά η επιβάρυνση της υγείας τους από τη χρήση απορρυπαντικών με ισχυρές χημικές ουσίες. Πολλές καμαριέρες επίσης αποκτούν χρόνια ορθοπεδικά και μυοσκελετικά προβλήματα. «Χωρίς φάρμακα για τους πόνους, την υπερκόπωση και την κατάθλιψη δύσκολα τα βγάζεις πέρα σε αυτή τη δουλειά» λέει χαρακτηριστικά μια άλλη καμαριέρα. Σε όλα αυτά προστίθενται συχνά τα παράπονα πελατών που δεν είναι ευχαριστημένοι από την καθαριότητα ή η άσκηση πίεση από τους ανωτέρους τους για περισσότερη ταχύτητα στην ήδη επιβαρυμένη εργασία τους.


Πιο επισφαλείς συνθήκες εργασίες μετά την κρίση
Όπως αναφέρουν πολλές Ισπανίδες καμαριέρες οι συνθήκες εργασίες στον κλάδο τους επιδεινώθηκαν εμφανώς μετά τη μεγάλη εργασιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ραχόι το 2012 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Με τη μεταρρύθμιση αυτή και την καθιέρωση ελαστικών όρων εργασίας πολλές καμαριέρες αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαιρετικά επισφαλή συμβόλαια ορισμένης διάρκειας, που δίνουν στους εργοδότες ευχέρεια απολύσεων και συγχρόνως δεν εξασφαλίζουν κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στις εργαζόμενες καμαριέρες.


Πάντως υπάρχουν αντιδράσεις και από κάποιους ξενοδόχους παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ισπανικός τουριστικός κλάδος γνωρίζει νέα άνθηση, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο Αντόνιο Καταλάν διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων AC Hotel ζητά έτσι περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζομένους στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Όταν μια επιχείρηση πρέπει να θυσιάσει το προσωπικό της για να κερδίσει περισσότερα, τότε καλύτερα να κερδίσω λιγότερα», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι τουρίστες στα ισπανικά θέρετρα εμφανίζονται διχασμένοι. Άλλοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ιδέα για τις συνθήκες εργασίες του προσωπικού των ξενοδοχείων, άλλοι πάλι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συμβαίνουν όλα όσα καταγγέλλουν οι καμαριέρες σε μια ευρωπαϊκή χώρα κι άλλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα ξενοδοχείο, όταν γνωρίζουν ότι εκεί οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM