Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών Facebook Twitter
0

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα 12 τουρκικών τραπεζών που ανήκουν σε ξένους και των θυγατρικών τους καθώς και δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών, των Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank) και Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKYB).

Ο Fitch υποβάθμισε, επίσης, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε εγχώριο νόμισμα 22 τραπεζών και των θυγατρικών τους.

Οι προοπτικές (outlooks) για το αξιόχρεο όλων των μακροπρόθεσμων αξιόχρεων των τραπεζών είναι αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αξιολογήσεις αυτές ακολουθούν την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στις 12 Ιουλίου.

Κατά την άποψη του οίκου, η απόλυση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αυξάνει τις αμφιβολίες για την ανοχή από τις Αρχές μίας χαμηλότερης της τάσης ανάπτυξης και ενός αποπληθωρισμού για μία περίοδο - κάτι που ο Fitch θεωρεί ότι είναι συνεπές με μία νέα ισορροπία και σταθεροποίηση της οικονομίας - και αναδεικνύει την επιδείνωση της ανεξαρτησίας των θεσμών στην Τουρκία καθώς και της συνοχής και αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της.

Οι υποβαθμίσεις των αξιόχρεων των τουρκικών τραπεζών υπό ξένη ιδιοκτησία σε Β+ από ΒΒ- «αντανακλούν τον αυξημένο κίνδυνο κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα στην περίπτωση μίας έντονης επιδείνωσης στην εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον κίνδυνο μίας παρέμβασης που θα εμπόδιζε τις τράπεζες να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε ξένο νόμισμα ελαφρά υψηλότερο από αυτόν μίας κρατικής χρεοκοπίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οροφή των αξιολογήσεων τους να είναι μία βαθμίδα χαμηλότερα από το αξιόχρεο του κράτους».

Οι υποβαθμίσεις κατά μία βαθμίδα των αξιόχρεων των δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών σε Β+, «αντανακλά την άποψη του Fitch για τους αυξημένους κινδύνους σχετικά με την ικανότητα των τουρκικών Αρχών να παρέχουν έγκαιρη και επαρκή στήριξη σε ξένο νόμισμα, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας πιέσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Διεθνή / Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ του Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Συνολικά 37 άτομα κατηγορούνται, ανάμεσά τους πρώην αξιωματούχοι
LIFO NEWSROOM
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM