Όρμπαν: Η επιλογή Τίμερμανς για την Κομισιόν θα ήταν ιστορικό λάθος

Όρμπαν: Η επιλογή Τίμερμανς για την Κομισιόν θα ήταν ιστορικό λάθος Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ 'Ορμπαν αποκάλεσε σήμερα ιστορικό λάθος την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για να ορίσουν τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, κλειδί για τους διορισμούς στις άλλες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή προς τον Ζοζέφ Ντολ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ, δεξιά), που αναρτήθηκε στο Twitter από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα, ο 'Ορμπαν διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του Τίμερμανς.

Αυτό το σενάριο θα έδινε την κορυφαία θέση στον πολιτικό σχηματισμό που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από το ΕΛΚ, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το κόμμα Fidesz του 'Ορμπαν είναι μέλος του ΕΛΚ. Ωστόσο η συμμετοχή του στο ΕΛΚ ανεστάλη τον Μάρτιο του 2019 λόγω της επιθετικής στάσης του κατά των Βρυξελλών. Το Fidesz έχει μόνο 12 ευρωβουλευτές που συνδέονται με το ΕΛΚ. Για τον 'Ομπαν, είναι "ταπεινωτικό" το κόμμα που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, δηλαδή το ΕΛΚ, να αφήσει την κορυφαία θέση της 'Ενωσης για την οποία έδωσε μάχη, σε ένα άλλο, πολύ λιγότερο κατάλληλο.

Η Ουγγαρία ανήκει στις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στον διορισμό του Τίμερμανς, μαζί με τις άλλες τρεις της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και την Ιταλία. Υπ΄αριθμό 2 στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τίμερμανς έχει κινήσει διαδικασίες για παραβίαση του κράτους δικαίου κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM