ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «ιστορίες για παιδιά από drag queens»

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «ιστορίες για παιδιά από drag queens» Facebook Twitter
Φωτογραφία από πρόσφατη "Drag Queen Story Time" εκδήλωση σε δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Ορλεάνης.
0

Ήταν μια αντισυμβατική ιδέα - τόσο για τις συντηρητικές και εγκρατείς κατά κανόνα δημόσιες βιβλιοθήκες όσο και για την ευρύτερη κοινότητα των drag queens – η οποία όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής, ειδικά στα παιδιά.

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Σαν Φρανσίσκο, εμφανίστηκε μια drag queen κατά την - παραδοσιακή στις ΗΠΑ - ώρα της ανάγνωσης ιστοριών σε μικρά παιδιά και άρχισε να τους διαβάζει παραμύθια.
Τα παιδιά – οικεία στην ιδέα του «μασκαρέματος» και της ανάληψης φανταστικών ρόλων – πέρασαν πολύ ωραία και γρήγορα η ιδέα της παρουσίασης ιστοριών σε παιδιά από drag queens εξαπλώθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ήταν μια αντισυμβατική ιδέα, τόσο για τις συντηρητικές και εγκρατείς κατά κανόνα δημόσιες βιβλιοθήκες όσο και για την ευρύτερη κοινότητα των drag queens που ήταν σαφώς πιο εξοικειωμένη με μεταμεσονύκτιες παραστάσεις παρά με μεσημεριανά ομαδικά τραγούδια προσχολικής ηλικίας.

Παρ' όλα αυτά, η ιδέα αποδείχτηκε δημοφιλής.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την παρθενική φορά, είναι πολλοί πλέον οι drag performers που ψυχαγωγούν μικρά παιδιά σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο σε παραδοσιακά προοδευτικά προπύργια όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες όσο και σε κωμοπόλεις «κόκκινων» [δηλ. ρεπουμπλικανικής επικράτησης] πολιτειών.

Αναλόγως όμως με την δημοτικότητα της ιδέας, μεγάλωσαν και οι αντιδράσεις, ακόμα και σε μέρη όπως το Μπρόυκλιν, εκ μέρους πολιτών και φορέων που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι ούτε τις νέες αφηγήτριες των παιδικών ιστοριών ούτε τον φαντεζί τρόπο παρουσίασής τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι διοργανωτές δέχτηκαν, πέρα από τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις εξοργισμένων πολιτών έξω από τους χώρους των εκδηλώσεων, ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα επίσης, το θέμα έφτασε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της πολιτείας του Οχάιο όπου ο ομιλητής της πλειοψηφίας, επιτέθηκε με έντονο ύφος στους ντόπιους διοργανωτές του "drag queen story time" (όπως αποκαλούνται αυτές οι παιδικές εκδηλώσεις), κάνοντας λόγο για «αδιανόητα αλλόκοτη παραβίαση της εμπιστοσύνης του κοινού στους παιδαγωγικούς θεσμούς».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», δήλωσε, «ότι οι φορολογούμενοι δεν χαίρονται καθόλου παρακολουθώντας το υστέρημά τους να χρησιμοποιείται για να διδαχτούν τα αγοράκια πώς να γίνουν drag queens».
Παρά τις κατά τόπους αντιρρήσεις και ενστάσεις πάντως, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την ονομασία The Drag Queen Story Hour που έχει συσταθεί για την οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, γνωρίζει πραγματική ανταπόκριση και επεκτείνεται διαρκώς, έχοντας ήδη 35 παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέντε στο εξωτερικό.

Με στοιχεία από τους New York Times

Πολιτισμός
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM