Νέος γύρος στη διαμάχη για την αποζημίωση του σπιτιού που γεννήθηκε Χίτλερ

Νέος γύρος στη διαμάχη για την αποζημίωση του σπιτιού που γεννήθηκε Χίτλερ Facebook Twitter
0

Σε νέο γύρο περνά η διαμάχη για το ύψος της αποζημίωσης από το αυστριακό κράτος για την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο είχε γεννηθεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η πρώην ιδιοκτήτρια ανακοίνωσε την πρόθεση της να καταθέσει έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, που δικαίωνε την Αυστριακή Δημοκρατία και απέρριπτε προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της πόλης Ριντ, το οποίο όριζε το ποσό αποζημίωσης της ιδιοκτήτριας στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Στην ιδιοκτήτρια είχε καταβληθεί από το αυστριακό κράτος, πρόπερσι, το ποσό των 310.000 ευρώ ως αποζημίωση, ποσό που είναι αρκετά χαμηλότερο από το 1,508 εκατ. ευρώ που έχει ορίσει με περσινή απόφασή του το Περιφερειακό Δικαστήριο του Ριντ, κάνοντας δεκτή την σχετική προσφυγή της ιδιοκτήτριας και την άποψη πραγματογνώμονα, ότι, ακόμη και εάν δεν ληφθεί υπόψη η ιστορικότητα του κτιρίου, η αξία του υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Στη σχετική έφεση που η Αυστριακή Δημοκρατία είχε καταθέσει τον περασμένο Φεβρουάριο -και έγινε χθες δεκτή από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας- ζητούνταν να εξετασθεί κατά πόσο για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης συνυπολογίζονται τα μέτρα που είχαν ληφθεί από μέρους της Αυστριακής Δημοκρατίας πριν την απαλλοτρίωση, δηλαδή το γεγονός ότι αυτή ενοικίαζε επί δεκαετίες το κτίριο, για την αποτροπή της χρήσης του κτιρίου για σκοπούς ναζιστικής δραστηριοποίησης.

Η Αυστριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί στο παρελθόν ως λογικό το ύψος της αξίας του κτιρίου σε 812.000 ευρώ, που προτείνονταν σε σχετική πραγματογνωμοσύνη και έχει στο μεταξύ καταβάλει στην ιδιοκτήτρια το επιπλέον ποσό των 502.000 ευρώ, που είναι η διαφορά ανάμεσα στο αρχικά καταβληθέν ποσό αποζημίωσης των 310.000 ευρώ και των 812.000 ευρώ που προσδιόριζε ο πραγματογνώμονας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του, της 30 ης Ιουνίου 2017, είχε απορρίψει την αρχική αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης, που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς η έως τότε ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλέπεται στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016 και όριζε την μεταβίβαση στο αυστριακό κράτος από τα μέσα του Ιανουαρίου 2017, του δικαιώματος ιδιοκτησίας, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Με τον νόμο τερματιζόταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, μία διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Για το κτίριο υπάρχουν, εδώ και καιρό, σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, μετά τη διαμόρφωσή του για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε -ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM