Έκτακτη δήλωση Μέι - Ζητάει παράταση για το Brexit

Έκτακτη δήλωση Μέι - Ζητάει παράταση για το Brexit Facebook Twitter
0

Η Τερέζα Μέι ζήτησε εκτάκτως απόψε νέα αναβολή στο Brexit και καλεί την αντιπολίτευση να βρουν μαζί μια λύση καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δραματικό αδιέξοδο στο εσωτερικό της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ώστε να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο.

«Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά», ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι «μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή».

Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

Η Μέι επέμεινε επίσης ότι «η καλύτερη λύση» είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM