Απειλές Ερντογάν: Αυτοί που αγοράζουν συνάλλαγμα περιμένοντας πτώση της λίρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Απειλές Ερντογάν: Αυτοί που αγοράζουν συνάλλαγμα περιμένοντας πτώση της λίρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα Facebook Twitter
EPA
0

Απειλές εκτόξευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά όσων αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα περιμένοντας πως η τουρκική λίρα να πέσει λέγοντας ότι θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι' αυτό.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ' αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιους έχουν στόχο τα σχόλια του, όμως το Σάββατο τουρκικές ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες και την αγορά ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να ερευνούν προσφυγές, σύμφωνα με τις οποίες μια έκθεση της JP Morgan προκάλεσε κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έπληξε τη φήμη των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Παρασκευή πως κερδοσκόποι κακολογούν την τουρκική οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως η χειραγώγηση είναι παρόμοια με εκείνη που ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM