Ο «Ελ Τσάπο» ζητά την επανάληψη της δίκης- Υποστηρίζει ότι οι ένορκοι δεν τήρησαν τους κανόνες

Ο «Ελ Τσάπο» ζητά την επανάληψη της δίκης- Υποστηρίζει ότι οι ένορκοι δεν τήρησαν τους κανόνες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν,  που κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για σωρεία αδικημάτων και είναι αντιμέτωπος με την ποινή των ισοβίων, σκοπεύει να ζητήσει την επανάληψη της δίκης του αφού ένας από τους ενόρκους παραδέχτηκε ότι δεν τηρούσαν τις οδηγίες του δικαστή.

Ο δικηγόρος Εντουάρντο Μπαλαρέσο, σε επιστολή του προς τον δικαστή Μπράιαν Κόγκαν, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ανέφερε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για νέα δίκη, με βάση τις αποκαλύψεις που έκανε ο ένορκος σε συνέντευξή του στο Vice News.

Υπό κανονικές συνθήκες, η αίτηση αυτή υποβάλλεται μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την έκδοση της απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι οι δικηγόροι έχουν περιθώριο μέχρι την επόμενη Τρίτη για να την καταθέσουν. Ο Μπαλαρέσο όμως ζήτησε να του δοθεί παράταση 30 ημερών.

Ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Γκουσμάν κρίθηκε ένοχος στις 12 Φεβρουαρίου για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες κατηγορίες. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής.

Ο Κόγκαν είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους να μην διαβάζουν τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση, ούτε να τη συζητούν μεταξύ τους στους τρεις μήνες που διήρκησε η εκδίκαση.

Ωστόσο, ένας ένορκος, που δεν κατονομάστηκε, είπε στο Vice News ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνήθιζαν να διαβάζουν τις αναρτήσεις που έκαναν οι δημοσιογράφοι στο Twitter. Πολλοί ένορκοι μάλιστα είπαν ψέματα όταν ο δικαστής τους ρώτησε ευθέως αν είχαν διαβάσει συγκεκριμένα άρθρα σχετικά με την υπόθεση.

Στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί στη δίκη αυτή, οι ένορκοι μεταφέρονταν καθημερινά από και προς το δικαστήριο από ένοπλους αστυνομικούς και τα ονόματά τους δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία επειδή ο Γκουσμάν ήταν γνωστό ότι εκφόβιζε τους μάρτυρες κατηγορίας.

Ο Γκουσμάν είχε δραπετεύσει δύο φορές από φυλακές στο Μεξικό, πριν συλληφθεί και πάλι, τον Ιανουάριο του 2016. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ έναν χρόνο αργότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM