Γαβρόγλου: «Υπάρχει κενό πληροφόρησης για τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας»

Γαβρόγλου: «Υπάρχει κενό πληροφόρησης για τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για κενό πληροφόρησης σε σχέση με τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, κάνει λόγο ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», λέει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Επαναλαμβάνει και τονίζει ότι η μισθοδοσία θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

«Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό», εξηγεί.

Παράλληλα, επιμένει: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται». Εξάλλου, εξηγεί ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά», ενώ για τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ακόμη, αναφερόμενος στις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι θα αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών». Οι αναφορές αυτές δεν θα υπάρχουν σε κανένα βιβλίο από το επόμενο σχολικό έτος.

Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και τις επισκέψεις του στην Αγία Σοφία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «βαρύ συμβολισμό», αλλά και «σαφή μηνύματα» για τις αρχές της ισοπολιτείας και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΣΤΟ

Πολιτική / Τσακαλώτος: «Λάθος που δεν ψηφίσαμε ΠτΔ και έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου»

Το νέο ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό» του ΣΚΑΪ αποκάλυψε άγνωστα παρασκήνια και τις κρίσιμες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθοριστικές επιλογές μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
THE LIFO TEAM