Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια

Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
1
Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
Ο χώρος δεν είναι απαραίτητα μικρός, ενώ υπάρχει κι ένα πατάρι όπου γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής.

Κρυμμένο, σχεδόν χαντακωμένο, σε ένα στενό δρομάκι, την οδό Τροίας, που είναι κάθετη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν πρόκειται να το πάρει το μάτι σου, αν δεν σε οδηγήσει κάποιος μέχρι εκεί. Το βιβλιοπωλείο «Κουκίδα» είναι όντως μια κουκκίδα στον χάρτη της Αθήνας και της αγοράς του βιβλίου. Η βιτρίνα της θυμίζει παλιότερα βιβλιοπωλεία –τα τελευταία τα συναντάς κυρίως στην περιοχή Εξαρχείων–, με τα βιβλία κρεμασμένα με σπάγκο από πάνω μέχρι κάτω. Όλα επιλογές της κρίσης και του γούστου των ιδιοκτητών, της Στέλλας Γερομήτσου και του Γιάννη Τζάνου, οι οποίοι είναι οι τέταρτοι στη σειρά. Δύο άνθρωποι που ξεκίνησαν από το θέατρο, αλλά για χρόνια βιοπορίστηκαν ως εργαζόμενοι στις εκδόσεις του κέντρου.


Η Στέλλα μου λέει: «Ήμασταν αναγνώστες κι εργαζόμασταν ως βιβλιοϋπάλληλοι, εγώ στο Παρά Πέντε και ο Γιάννης στον Οδυσσέα αρχικά και στον Δίαυλο αργότερα. Ήμασταν σε μια μεταβατική περίοδο και θέλαμε να φύγουμε από το κέντρο. Εδώ ήρθαμε μετά από πρόταση μιας φίλης. Η Νέα Σμύρνη είναι πάρα πολύ ωραία περιοχή και οι άνθρωποι έχουν πολύ καλό επίπεδο. Η Κουκίδα άνοιξε πριν από 30 χρόνια και όλοι οι βιβλιόφιλοι της περιοχής είπαν "επιτέλους, δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνουμε στο κέντρο". Το άνοιξε μια κυρία η οποία γράφει και βιβλία, αλλά έφυγε να ζήσει στο Λονδίνο. Είναι ένα μικρό μαγαζί με μεγάλη ιστορία, σημείο αναφοράς για τη Νέα Σμύρνη! Όταν ήρθαμε εδώ, πριν από 2,5 περίπου χρόνια, ήταν να μας επισκεφτεί ένας φίλος και του είπαμε να φτάσει στην πλατεία και να ρωτήσει για την οδό Τροίας. Ήρθε σκασμένος γιατί είχε ρωτήσει δέκα ανθρώπους και κανείς δεν την ήξερε, μέχρι που είπε σε κάποιον ότι έψαχνε την Κουκίδα. Τότε του είπε εκείνος "ε, πες το, εκεί είναι". Έρχονται άνθρωποι με τα παιδιά τους που ερχόντουσαν κι εκείνοι με τους γονείς τους, ενώ πολλές γιαγιάδες αγοράζουν από εδώ δώρα για τα εγγόνια τους. Είναι πολύ συγκινητικό και μέχρι το 2010, που άρχισε η κρίση, αλλά και μέχρι που άνοιξαν κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία, τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά».

Το πιο συγκινητικό είναι ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Κουκίδα το κάνουν φανατικά και αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση, αν δεν έχουμε κάποιο βιβλίο, να τους το φέρουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, και μάλιστα να τους το πάμε και στο σπίτι.


Και πώς επιβιώνει ένα τόσο μικρό μαγαζί όταν έχει δίπλα του βιβλιοπωλεία-αλυσίδες; Η Στέλλα εξηγεί: «Κοίταξε, πολλοί έρχονται γιατί δεν βρίσκουν σε αυτά τα μαγαζιά τα βιβλία που θέλουν. Τα πράγματα είναι όντως πάρα πολύ δύσκολα, αλλά έχουμε ένα πάρα πολύ πιστό κοινό. Αυτό το συντηρούσε αποκλειστικά μέχρι πριν από 4-5 χρόνια, αλλά τώρα έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη και πρέπει να ανοιχτούμε λίγο παρά πέρα».

Ένα μικρό βιβλιοπωλείο-σύμβολο της Νέας Σμύρνης που επιζεί με γνώση και πάθος δίπλα στα μεγαθήρια Facebook Twitter
Το βιβλιοπωλείο «Κουκίδα» είναι όντως μια κουκκίδα στον χάρτη της Αθήνας και της αγοράς του βιβλίου. Η βιτρίνα της θυμίζει παλιότερα βιβλιοπωλεία –τα τελευταία τα συναντάς κυρίως στην περιοχή Εξαρχείων–, με τα βιβλία κρεμασμένα με σπάγκο από πάνω μέχρι κάτω.


Ο χώρος δεν είναι απαραίτητα μικρός, ενώ υπάρχει κι ένα πατάρι όπου γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής. Στο ταμείο πωλούνται και χειροποίητες κάρτες με πορτρέτα διάσημων συγγραφέων. Η Στέλλα συνεχίζει: «Έχουμε κάποιες ιδέες και σιγά-σιγά θα τις υλοποιήσουμε». Επάνω στα ράφια αναγνωρίζω τις σημαντικότερες πρόσφατες εκδόσεις. Συμπληρώνει: «Επειδή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, προσπαθούμε να κάνουμε επιλογή που να καλύπτει όλα τα είδη, πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, πολιτικό βιβλίο, ιστορία, παιδικά, κόμικς, όσο περισσότερα μπορούμε. Ψάχνουμε ιδιαίτερες εκδόσεις που δεν βρίσκει κανείς στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Το πιο συγκινητικό είναι ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Κουκίδα το κάνουν φανατικά και αυτό μας δημιουργεί την υποχρέωση, αν δεν έχουμε κάποιο βιβλίο, να τους το φέρουμε όσο γρηγορότερα γίνεται, και μάλιστα να τους το πάμε και στο σπίτι. Μας ζητάνε πολλά βιβλία που έχουν εξαντληθεί. Τα ψάχνουμε, ασχολούμαστε πάρα πολλές ώρες την ημέρα, επικοινωνούμε με βιβλιοπώλες στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη κι εν τέλει τα βρίσκουμε. Είναι χρονοβόρο, αλλά το κάνουμε. Έχω, όμως, ένα παράπονο. Κάποιοι αγοράζουν τα εύκολα από αλλού και για τα δύσκολα έρχονται εδώ. Και εννοείται ότι όποια έκπτωση κάνουμε γίνεται εις βάρος του κέρδους μας. Αλλά είναι ηθική η ικανοποίηση».

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

1 σχόλια