Κατεδαφίζεται το σπίτι του Πάμπλο Εσκομπάρ

Κατεδαφίζεται το σπίτι του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
0

Το τσιμεντένιο «Edificio Mónaco», πάλαι ποτέ σπίτι του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ και της οικογένειάς του στο Μεντεγίν της Κολομβίας, είναι υπό κατεδάφιση.

Μοιάζει με φρούριο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα ρετιρέ. Εκεί κατοικούσε ο Εσκομπάρ και η οικογένειά του έως το 1988, όταν αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών έβαλε παγιδευμένο (με εκρηκτικά) αυτοκίνητο έξω από την είσοδό του. Λίγο μετά, οι Εσκομπάρ μετακόμισαν.

Πάνω από 220.000 είναι τα θύματα του πολέμου των συμμοριών ναρκωτικών στην Κολομβία από το 1960 περίπου, οπότε ξεκίνησε, έως την κορύφωσή του, τις δεκαετίες του '80 και του '90. Η πόλη του Μεντεγίν ήταν στο επίκεντρο αυτού του πολέμου, κυρίως λόγω του Πάμπλο Εσκομπάρ που ηγούνταν του καρτέλ, το οποίο κάποια στιγμή έφτασε να προμηθεύει το 80% της κόκας στην Αμερική.

Υπάρχει, άλλωστε, η άποψη πως η διατήρηση του κτιρίου ενισχύει τον μύθο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Το κτίριο, όπως και ο τάφος αλλά και το σπίτι όπου πέθανε ο Εσκομπάρ, είναι αξιοθέατα για όσους τουρίστες φτάνουν στην πόλη και ενδιαφέρονται για τη ζωή του. 

Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα «El Tiempo», το κτίριο στη συνοικία El Poblado θα κατεδαφιστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2019. Τον περασμένο Αύγουστο, ο δήμαρχος του Μεντεγίν Φεντερίκο Γκουτιέρες ανακοίνωσε ότι εκεί θα διαμορφωθεί πάρκο ή θα ανεγερθεί μνημείο για τα θύματα του πολέμου ναρκωτικών στην Κολομβία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να το γκρεμίσουμε, να το κατεδαφίσουμε ή να το διαλύσουμε, ώστε, ως κοινωνία, να φτιάξουμε ένα καινούργιο σύμβολο προς τιμήν των θυμάτων» είπε ο Μανουέλ Βίγια, ιδιαίτερος γραμματέας του δημάρχου της πόλης. «Σκοπός μας δεν είναι να εξαφανίσουμε την ουλή, αντιθέτως να θεραπεύσουμε μια κατάσταση και να έχουμε μ' αυτόν τον τρόπο αναφορές στη νομιμότητα, να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την κοινωνία» πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Διεθνή / Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, κυρίως στο κεφάλι και στα μάτια - Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί
THE LIFO TEAM
Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Διεθνή / Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Η τραγωδία στο Crans-Montana αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες - Οι πολίτες διερωτώνται πώς απέτυχε ένα σύστημα που θεωρούνταν σχεδόν άψογο και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί» διαμηνύουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας
THE LIFO TEAM