No.1

Κατεδαφίζεται το σπίτι του Πάμπλο Εσκομπάρ

Κατεδαφίζεται το σπίτι του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
0

Το τσιμεντένιο «Edificio Mónaco», πάλαι ποτέ σπίτι του βαρόνου της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ και της οικογένειάς του στο Μεντεγίν της Κολομβίας, είναι υπό κατεδάφιση.

Μοιάζει με φρούριο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα ρετιρέ. Εκεί κατοικούσε ο Εσκομπάρ και η οικογένειά του έως το 1988, όταν αντίπαλη συμμορία ναρκωτικών έβαλε παγιδευμένο (με εκρηκτικά) αυτοκίνητο έξω από την είσοδό του. Λίγο μετά, οι Εσκομπάρ μετακόμισαν.

Πάνω από 220.000 είναι τα θύματα του πολέμου των συμμοριών ναρκωτικών στην Κολομβία από το 1960 περίπου, οπότε ξεκίνησε, έως την κορύφωσή του, τις δεκαετίες του '80 και του '90. Η πόλη του Μεντεγίν ήταν στο επίκεντρο αυτού του πολέμου, κυρίως λόγω του Πάμπλο Εσκομπάρ που ηγούνταν του καρτέλ, το οποίο κάποια στιγμή έφτασε να προμηθεύει το 80% της κόκας στην Αμερική.

Υπάρχει, άλλωστε, η άποψη πως η διατήρηση του κτιρίου ενισχύει τον μύθο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Το κτίριο, όπως και ο τάφος αλλά και το σπίτι όπου πέθανε ο Εσκομπάρ, είναι αξιοθέατα για όσους τουρίστες φτάνουν στην πόλη και ενδιαφέρονται για τη ζωή του. 

Σύμφωνα με την κολομβιανή εφημερίδα «El Tiempo», το κτίριο στη συνοικία El Poblado θα κατεδαφιστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2019. Τον περασμένο Αύγουστο, ο δήμαρχος του Μεντεγίν Φεντερίκο Γκουτιέρες ανακοίνωσε ότι εκεί θα διαμορφωθεί πάρκο ή θα ανεγερθεί μνημείο για τα θύματα του πολέμου ναρκωτικών στην Κολομβία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να το γκρεμίσουμε, να το κατεδαφίσουμε ή να το διαλύσουμε, ώστε, ως κοινωνία, να φτιάξουμε ένα καινούργιο σύμβολο προς τιμήν των θυμάτων» είπε ο Μανουέλ Βίγια, ιδιαίτερος γραμματέας του δημάρχου της πόλης. «Σκοπός μας δεν είναι να εξαφανίσουμε την ουλή, αντιθέτως να θεραπεύσουμε μια κατάσταση και να έχουμε μ' αυτόν τον τρόπο αναφορές στη νομιμότητα, να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την κοινωνία» πρόσθεσε.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM