LIVE!

Αίγυπτος: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο γιοι του Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο γιοι του Μουμπάρακ Facebook Twitter
Ο Γκαμάλ Μουμπάρακ.
0

Ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους και μετά την καταβολή εγγύησης, αφέθηκαν την Πέμπτη οι δύο γιοι του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. 

Πέντε ημέρες νωρίτερα, δικαστήριο είχε διατάξει τη σύλληψή τους καθώς τους βαρύνουν κατηγορίες για χειραγώγηση της χρηματαγοράς.

Κακουργιοδικείο του Καΐρου έκανε δεκτή την έφεση των Αλάα και Γκαμάλ Μουμπάρακ -ο πατέρας των οποίων ανατράπηκε με τη λαϊκή εξέγερση του 2011- εναντίον της προφυλάκισής τους και έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή 100.000 αιγυπτιακών λιρών (4.700 ευρώ) από τον καθένα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι Μουμπάρακ κατηγορούνται ότι μαζί με άλλα τρία πρόσωπα αγόρασαν την πλειοψηφία των μετοχών διαφόρων τραπεζών μέσω εταιρειών-βιτρινών χωρίς να ενημερώσουν το χρηματιστήριο όπως ήταν υποχρεωμένοι και ότι ενθυλάκωσαν παράνομα κέρδη περίπου 500 εκατ. λιρών χειραγωγώντας τις τιμές των μετοχών εισηγμένων εταιρειών.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 20ή Οκτωβρίου.

Το 2015, ο Μουμπάρακ, ο αρχηγός του κράτους που παρέμεινε στην εξουσία για τριάντα χρόνια (1981-2011), και οι δυο γιοι του καταδικάστηκαν να εκτίσουν τρία χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακαίνιση κυβερνητικών κτιρίων. Αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως, αφού είχαν ήδη εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε.

Ο Γκαμάλ Μουμπάρακ θεωρείτο από πολλούς ότι θα διαδεχόταν τον πατέρα του πριν από την λαϊκή εξέγερση του 2011, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, που τον ανάγκασε να παραιτηθεί.

Την Κυριακή, μετά τη σύλληψη των δύο αδελφών, το αιγυπτιακό χρηματιστήριο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του από τον Φεβρουάριο.

Ενώ οι αιγυπτιακές αρχές μοιάζουν να αντιμετωπίζουν με επιείκεια τους Μουμπάρακ, το αντίθετο ισχύει στην περίπτωση των υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που εξελέγη το 2012 και ανατράπηκε από τον στρατό το 2013: στη δική τους περίπτωση το κράτος συνεχίζει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής.

Την 8η Σεπτεμβρίου δικαστήριο του Καΐρου επέβαλε τη θανατική ποινή σε 75 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους πολλά ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές δίκες μετά την εξέγερση των πολιτών το 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM