Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας Facebook Twitter
1

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN.

«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι οι συνθήκες (της επίθεσης) βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης».

Πρώην μηχανικός και στην συνέχεια επιχειρηματίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό, που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων από την έναρξή της το 2014.

Τον Νοέμβριο 2014, λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ με περισσότερο από το 81% των ψήφων. Οι άλλοι διοικητές των αυτονομιστών δήλωναν τότε ότι ο Ζαχάρτσενκο ήταν η επιλογή της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαχάρτσενκο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο δείχνει ότι το Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε «αιματηρή σύγκρουση» και παρέβη τις υποσχέσεις του για την αναζήτηση ειρήνης, σύμφωνα με το RIA.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας Facebook Twitter

Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Τον Φεβρουάριο 2017, ο Μιχαήλ Τόλστιχ, πολέμαρχος γνωστός με τον προσωνύμιο Guivi σκοτώθηκε σε έκρηξη στο αρχηγείο του στο Ντονιέτσκ.

Τον Οκτώβριο 2016 ο πολέμαρχος Αρσένι Παβλόφ, γνωστότερος ως Motorola σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ του κτιρίου του.

Το 2015, οι κοζάκοι πολέμαρχοι Πάβελ Ντέμποφ και Αλεξάντρ Μπέντνοφ ή Batman, φιλορώσοι, αλλά σε σύγκρουση με τις αρχές των αυτονομιστών, σκοτώθηκαν ο ένας σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ο άλλος σε ενέδρα. Ο στρατιωτικός διοικητής Αλεξέι Μοζγκοβόι σκοτώθηκε επίσης το 2015 σε ενέδρα.

Οι εσωτερικές έριδες στις τάξεις των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας έχουν συχνά οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών φατριών. Πολλά μέλη της ηγεσίας των αυτονομιστών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λέγοντας ότι φοβούνταν για την ζωή τους, όταν σύντορφοί τους στράφηκαν εναντίον τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM
Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Διεθνή / Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μία ενδεχόμενη απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «δραματικό σοκ» στις αγορές, να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και να δοκιμάσει τα όρια της ανεξαρτησίας της Fed
LIFO NEWSROOM
Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια