FAZ: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

FAZ: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ακριβώς έναν μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία με την Ελλάδα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα «παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση. Θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αλβανική μειονότητα καθώς και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μάλλον θα εγκρίνουν τη συμφωνία.

Η σλαβική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεν διχασμένη, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία.

Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας.

Επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως «σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τη "Μακεδονία" ως "θεμιτό στόχο" εφόσον οι "Μακεδόνες" δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας συνεχίζει, ότι «μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της "Μακεδονίας" με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM