Δύο αιώνες ποδήλατο

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Στις περίπου 380 σελίδες του λευκώματος με τίτλο: «Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012», μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα...
0

«[...] Όταν εγίνετο εκείνο το περίφημον γνωμικόν που ομιλεί διά τα τρία μεγαλύτερα κακά του κόσμου, βεβαίως το ποδήλατον δεν είχε ακόμη εφευρεθή. Διότι αλλιώς θα ελέγομεν: Πυρ, θάλασσα, γυνή, ποδήλατον, κακά τέσσερα. Το τελευταίον, μάλιστα, είναι το μεγαλύτερον εκ των ανωτέρω κακών και κατά τους φιλοσόφους (Κοντ σελ. 235, Μπούχνερ σελ. 117, Σοπενάουερ, Die Podylate, σελ.178) αλλά και κατά τους κοινούς θνητούς, ιδίως τους Αθηναίους. Είναι δε κακόν τεράστιον το ποδήλατον, όχι τόσον διά τους μεταχειριζομένους αυτό, οι οποίοι πέφτουν την ημέρα κάθε δύο δευτερόλεπτα, όσον διά τους ατυχείς περιπατητάς των οδών. Ανέρχεσαι αμέριμνος την οδόν Σταδίου, προσπαθών να διορθώσης το άνθος της μπουτουνιέρας σου ή ρίπτων πλάγια βλέμματα προς τη λατρευτήν κόρην των ονείρων σου, ήτις βαδίζει πλησίον, ή και προσέχων, τέλος, μήπως συναντήσης τον δανειστήν σου... αιφνιδίως αισθάνεσαι κτύπημα εις τα οπίσθια, ωσάν σύγκρουσιν τρομεράν, και ανατρέπεσαι φαρδύς-πλατύς επάνω εις τα ταχύτατα στρώματα της σκόνης. Τι ήτο; Τίποτε. Το ποδήλατον, το απαλώς βαίνον, ο ανύποπτος και κρύφιος εχθρός, ο ελλοχεύων εις όλας τα γωνίας των αθηναϊκών οδών σου επετέθη και σου κατέστρεψεν, αν όχι άλλο τι, τα ρούχα όμως ασφαλώς».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
O Περικλής Ηλίας στη Γαλλία όταν στέφθηκε ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας.


Με αυτό το, όχι και τόσο κολακευτικό είναι η αλήθεια, απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σκριπ» τον Σεπτέμβριο του 1898 επέλεξε να ξεκινήσει το κεφάλαιο που αφιερώνει στην Αττική ο Κυριάκος Ιωσηφίδης στο λεύκωμά του με τίτλο « Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012». Στις περίπου 380 σελίδες του μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, συνεντεύξεις και προσωπικό φωτογραφικό υλικό από ανθρώπους του χώρου, εμπόρους, καταστηματάρχες και κατασκευαστές ποδηλάτων, μέλη αθλητικών σωματείων και κινηματικών δράσεων πολιτών σε περιοχές και πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει μια δυναμική γύρω από το ποδήλατο. Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με μια σειρά ξεχωριστών άρθρων για την ποδηλασία, γραμμένα από πρόσωπα όπως ο Θάνος Βλαστός, η Χριστίνα Κουλούρη, ο Γεώργιος Πιττερός, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ο Οδυσσέας Σαβόπουλος, ο Άλκης Ζερβός, ο Μάριος Βακάκης και ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Για τον ίδιο τον συγγραφέα του λευκώματος το ποδήλατο είναι, όπως μας ομολογεί, η δεύτερή του αγάπη μετά το σπρέι και το γκράφιτι, στα οποία επίσης είχε αφιερώσει μια σειρά λευκωμάτων («Χρώμα της Πόλης», «Στο Δρόμο», «Mural Art» κ.ά.). «Όπως ακριβώς με το σπρέι και το γκράφιτι, έτσι και εδώ γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω μια ιστορία για το ποδήλατο στην Ελλάδα και ανά διαστήματα συγκέντρωνα ό,τι υλικό μπορούσα. Η δημιουργία της ομάδας μας όμως, του Bikeart.gr –μια κίνηση για να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου μέσα απο την τέχνη–, και η αγαστή βοήθεια του φίλου Same84, μου έδωσε την ώθηση να ασχοληθώ πιο συστηματικά με την αρχική ιδέα. Έτσι, πέρασαν 5 χρόνια με ταξίδια, αλλαγές σχεδίων, συνεχώς εισερχόμενο καινούργιο υλικό, ώρες σε αρχεία εφημερίδων και περιοδικών, συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου κ.ά. Προσπάθησα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται, με νέα στοιχεία, διορθώσεις σε παλαιότερες απόψεις και νέες γνωριμίες» λέει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Όπως διαπιστώνει κανείς από το χρονολογικό εύρος που καλύπτει το λεύκωμα και παρότι υπάρχει μια γενική εντύπωση που θέλει την κουλτούρα του ποδηλάτου στην Ελλάδα να είναι σχετικά καινούργια, τα πρώτα ποδήλατα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα: «Τις πρώτες παρουσίες ποδηλάτων τις χρωστάμε είτε στους ξένους που έμεναν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, όπως στην Πάτρα, όπου λόγω του εμπορίου σταφίδας εγκαταστάθηκαν εκεί Άγγλοι έμποροι φέρνοντας μαζί τους τα ποδήλατά τους, είτε σε Έλληνες μετανάστες που επιστρέφοντας στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση έφερναν κι εκείνοι τα δικά τους. Στην αρχή ήταν και λίγο θέμα μόδας, μια προσπάθεια να πλησιάσουμε και να γευτούμε τα αγαθά και τις ανακαλύψεις του έξω κόσμου. Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας. Η τάση αυτή άρχισε όμως να «σβήνει» εξαιτίας της εμφάνισης από τη μια των μηχανοκίνητων οχημάτων (μοτοποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα) και από την άλλη της επέλασης του ποδοσφαίρου».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας...

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνάς του ο Κυριάκος Ιωσηφίδης ήρθε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους από τον χώρο της ποδηλασίας, συλλέγοντας ενδιαφέρουσες ιστορίες, στοιχεία και εμπειρίες. Για τον ίδιο, το κοινό και πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό των συναντήσεων αυτών ήταν η ζεστασιά που εξέπεμπαν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι του χώρου της ποδηλασίας. «Κάθε συνάντηση ήταν και μια πραγματική έκπληξη» λέει και συνεχίζει: «Μία από τις ιδιαίτερες ήταν η γνωριμία μου με τον Ραφαηλίδη τον Αντώνη από το Ναύπλιο, έναν από τους πρώτους κατασκευαστές ποδηλάτων στην Ελλάδα, όπου κυριολεκτικά χάθηκα στην αφήγηση και στις ποδηλατικές του ιστορίες, ενώ δεν θα ξεχάσω τη συνάντηση με έναν παλιό καταστηματάρχη (τρίτης γενιάς), για τον οποίο χρειάστηκε να ταξιδέψω τέσσερις φορές για να μπορέσουμε να βρούμε την ώρα και την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε. Όταν τελειώσαμε τη συζήτηση και ήπιαμε τα ουζάκια και τους μεζέδες που μας σέρβιρε η γυναίκα του και ήρθε πια η ώρα να φύγω, με ξενάγησε πίσω στο σπίτι του, όπου φυλάει έναν πραγματικό ποδηλατικό θησαυρό από ανέγγιχτα ποδήλατα της δεκαετίας του '50 και του '60, τα οποία φυλάσσονται στο κουτί τους, όπως ακριβώς ήρθαν από το εξωτερικό».


Άλλη μια πτυχή της προσπάθειας που κάνει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης και ξεφεύγει από τα όρια του λευκώματος είναι η διάσωση του πρωτογενούς υλικού (φωτογραφίες, μνήμες, ιστορικός γραπτός λόγος). Επόμενος στόχος είναι o σχεδιασμός μιας πλατφόρμας ψηφιακού αρχειακού υλικού. «Είμαστε στην τελική διαδικασία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, και τον επόμενο χρόνο θα ανοίξουμε την πύλη για την εισαγωγή στοιχείων απ' όλους όσοι θέλουν να μοιραστούν τον χρόνο, τη γνώση τους και την αγάπη τους για το ποδήλατο. Θα αφορά κυριολεκτικά οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία του ποδηλάτου στην Ελλάδα, είτε αυτό αφορά καθαρά τη λαογραφία του ποδηλάτου στην Ελλάδα (φωτογραφίες εποχής με ποδήλατα, οικογενειακές κ.λπ.) είτε την αθλητική ποδηλατική μας παράδοση κ.ο.κ., μέχρι και την αποτύπωση παλαιών ποδηλάτων που υπάρχουν στην κατοχή συλλεκτών και πολιτών».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter

To λεύκωμα «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα και Εconomia Publishing. Στο πλαίσιο του Athens Bike Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19/9 έως τις 21/9 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το λεύκωμα θα πωλείται στην ειδική τιμή των €15, στο χώρο παρουσίασής του στο κτίριο Δ12, αίθουσα «Bikeart.gr Exhibition».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ