Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι εργάτες στη Φουκουσιμα, λέει ο ΟΗΕ

Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο οι εργάτες στη Φουκουσιμα, λέει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
EPA
1

Oι εργάτες που δουλεύουν στην επιχείρηση απολύμανσης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους, αναφέρουν ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ. 

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, ανάμεσα τους πολλοί μετανάστες και άστεγοι, ίσως έχουν παραπλανηθεί για τους κινδύνους έκθεσης στη ραδιενέργεια. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ οι εργάτες αποδέχονται επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και ανελλιπή εκπαίδευση, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική τους υγεία» αναφέρουν. 

Ο ΟΗΕ ανησυχεί πως η πρακτική των μεγάλων εργολάβων που έχουν αναλάβει την απολύμανση να «σπάνε» το έργο σε μικρές υπεργολαβίες, τις οποίες έχουν αναλάβει άπειροι εργολάβο, έχει δημιουργήσει συνθήκες για «την εκμετάλλευση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών.

Υπάρχουν μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εργάτες που έχουν την τραγική επιλογή μεταξύ εισοδήματος και υγείας. Η μοίρα τους είναι αόρατη στους καταναλωτές και τους υπεύθυνους πολιτικούς, που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό», λένε οι ειδικοί. 

Ο ΟΗΕ καλεί την ιαπωνική κυβέρνηση να τους προστατέψει.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη διαδικασία απολύμανσης του οποίου συνολικά έχουν εργαστεί περίπου 100.000 άνθρωποι, καταστράφηκε μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Πρόκειται για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία από την εποχή του Τσερνομπίλ. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM