Η καταδίκη της Μonsanto «γκρεμίζει» τη μετοχή της Bayer

Η καταδίκη της Μonsanto «γκρεμίζει» τη μετοχή της Bayer Facebook Twitter
0

Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, νέου ιδιοκτήτη της Monsanto, καταγράφει απώλειες άνω του 9% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η μετοχή σημείωσε νωρίς το πρωί απώλειες 9,53%, στα 86,46 ευρώ, σε μία χρηματιστηριακή αγορά σε πτώση 0,67%.

Η καταδίκη της Monsanto, στην πρώτη δίκη που αφορά τον πιθανώς καρκινογόνο χαρακτήρα των προϊόντων της γλυφοσάτης, μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Bayer, η οποία κατέβαλε τον Ιούνιο 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού.

Στον απόηχο της καταδίκης η οποία ως είδηση έλαβε διεθνή προσοχή, η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς και την δικαστική απόφαση.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», ανάφερε η εταιρία λίγο μετά την καταδίκη της.

«Με βάση επιστημονικά στοιχεία, ρυθμιστικές αξιολογήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας από τη χρήση της γλυφοσάτη, η Bayer εκτιμά ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, νέου ιδιοκτήτη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια πρωτοφανή απόφαση, καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον, έναν 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Η εταιρεία αντέδρασε σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση και επαναλαμβάνοντας ότι η γλυφοσάτη, το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης» και της ασθένειας του Τζόνσον.

«Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», αιτιολόγησε ο γερμανικός κολοσσός που εξαγόρασε τη Monsanto αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου.

Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη συγχώνευση, ο γερμανικός όμιλος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι το εμπορικό σήμα Monsanto θα πρέπει να καταργηθεί.

Η γλυφοσάτη, που θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο» από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM