Η καταδίκη της Μonsanto «γκρεμίζει» τη μετοχή της Bayer

Η καταδίκη της Μonsanto «γκρεμίζει» τη μετοχή της Bayer Facebook Twitter
0

Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, νέου ιδιοκτήτη της Monsanto, καταγράφει απώλειες άνω του 9% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η μετοχή σημείωσε νωρίς το πρωί απώλειες 9,53%, στα 86,46 ευρώ, σε μία χρηματιστηριακή αγορά σε πτώση 0,67%.

Η καταδίκη της Monsanto, στην πρώτη δίκη που αφορά τον πιθανώς καρκινογόνο χαρακτήρα των προϊόντων της γλυφοσάτης, μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Bayer, η οποία κατέβαλε τον Ιούνιο 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού.

Στον απόηχο της καταδίκης η οποία ως είδηση έλαβε διεθνή προσοχή, η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει πως αμφισβητεί τους ισχυρισμούς και την δικαστική απόφαση.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», ανάφερε η εταιρία λίγο μετά την καταδίκη της.

«Με βάση επιστημονικά στοιχεία, ρυθμιστικές αξιολογήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και δεκαετίες πρακτικής εμπειρίας από τη χρήση της γλυφοσάτη, η Bayer εκτιμά ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, νέου ιδιοκτήτη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια πρωτοφανή απόφαση, καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον, έναν 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Η εταιρεία αντέδρασε σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση και επαναλαμβάνοντας ότι η γλυφοσάτη, το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης» και της ασθένειας του Τζόνσον.

«Και άλλες υποθέσεις μπορούν να εκδικαστούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων και άλλων ενόρκων που μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα», αιτιολόγησε ο γερμανικός κολοσσός που εξαγόρασε τη Monsanto αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου.

Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη συγχώνευση, ο γερμανικός όμιλος έσπευσε να κάνει γνωστό ότι το εμπορικό σήμα Monsanto θα πρέπει να καταργηθεί.

Η γλυφοσάτη, που θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο» από το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμοποιείται υπό διάφορα εμπορικά σήματα, το πιο γνωστό είναι το Roundup.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Διεθνή / Εκλογές στη Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες για τον αμφίρροπο β΄ γύρο

Δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ρουμανίας: ο 38χρονος Τζόρτζε Σιμιόν, επικεφαλής του εθνικιστικού AUR και θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, και ο 55χρονος Νικουσόρ Νταν, δήμαρχος Βουκουρεστίου με κεντρώο προφίλ
LIFO NEWSROOM
Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Διεθνή / Ο εφιάλτης του Ζελένσκι: Αν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία τελείωσε

Η Ουκρανία εξαρτάται από τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ για να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία - Ο Τραμπ απειλεί να κόψει αυτή τη βοήθεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της χώρας και του Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Διεθνή / Χώρα τεμπέληδων; - Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό παράδοξο: υψηλή απασχόληση αλλά ιστορικά χαμηλές ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο. Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί για να στηρίξει την οικονομία;
LIFO NEWSROOM
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη: Η Τουρκία απομακρύνει υπηκόους της – ΟΗΕ ζητά τήρηση εκεχειρίας

Η Τουρκία επαναπατρίζει 82 υπηκόους της από την Τρίπολη λόγω σφοδρών συγκρούσεων - Η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη.
LIFO NEWSROOM
«Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Διεθνή / «Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν το φορολογικό σχέδιο Τραμπ, απαιτώντας βαθύτερες περικοπές και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκαλώντας κρίση εντός του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Διεθνή / Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Η ομάδα του γενεαλόγου Κάιλ Μπέτιτ εντόπισε ότι ο παππούς του νέου Πάπα από την πλευρά του πατέρα του, Τζον Ρ. Πρεβόστ, γεννήθηκε το 1876 στο Μιλάτσο της Σικελίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903 με το όνομα Σαλβατόρε Τζοβάνι Γκαετάνο Ριτζιτάνο
LIFO NEWSROOM