Με δασμούς ύψους 500 δις απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Με δασμούς ύψους 500 δις απειλεί ο Τραμπ την Κίνα Facebook Twitter
EPA
1

Έτοιμος να επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας να κλιμακώσει την εμπορική σύγκρουση με την ασιατική χώρα.

«Μιλάμε για ένα τρομερό ποσό», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο CNBC, που μεταδόθηκε σήμερα. «Είμαι έτοιμος να πάω μέχρι τα 500», είπε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Σε αντίποινα η Κίνα αύξησε τους φόρους σε ίσης αξίας προϊόντα των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν τους ανταποδοτικούς δασμούς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τη Δευτέρα, μαζί με εκείνους που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Μεξικό και την Τουρκία ως αντίδραση για τους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πτώσης του χρηματιστηρίου σε περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς σε μια τόσο μεγάλη ποσότητα προϊόντων, ο Τραμπ είπε: «Αν πέσει, έπεσε. Κοιτάξτε, δεν το κάνω για πολιτικούς λόγους».

Ο Τραμπ θέλει οι Κινέζοι ηγέτες να αναλάβουν δράση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα ύψους 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης την Κίνα ότι εμπλέκεται σε άδικες εμπορικές πρακτικές αναγκάζοντας τους Αμερικανούς επενδυτές να παραδίδουν κρίσιμες τεχνολογίες σε κινεζικές εταιρίες.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε πως το ακριβό δολάρια κάνει κακό στις αμερικάνικες επιχειρήσεις. 

Σε μια σειρά από παρεμβάσεις του μέσω Twitter ισχυρίστηκε πως το ακριβό νόμισμα των ΗΠΑ χειραγωγείται από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας του για την αύξηση των επιτοκίων. 

«ΟΙ ΗΠΑ δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή πηγαίνουν τόσο καλά. Η περιοριστική πολιτική πληγώνει όλα όσα καταφέραμε». 

Η εξαγγελία των δασμών στις κινέζικες εισαγωγές ανησυχεί τους αναλυτές. «Είναι μια απόδειξη πως ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα σε τέτοιο βαθμό που η Κίνα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ» λέει ο Νιλ Ουίλσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών στο Markets.com 

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC 

  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM