Νικαράγουα: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό - Σφοδρές συγκρούσεις με 2 νεκρούς

Νικαράγουα: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό - Σφοδρές συγκρούσεις με 2 νεκρούς Facebook Twitter
EPA/RODRIGO SURA
0

Η αστυνομία ανέκτησε την Τρίτη τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό, στην πόλη Μασάγια στη νότια Νικαράγουα, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντικυβερνητικούς, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), ήταν η σειρά της Μονιμπό, στη Μασάγια, να ξαναδεί τους δρόμους της ελεύθερους από οποιονδήποτε αποκλεισμό, και τους πολίτες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα», ανέφερε η κυβέρνηση της Νικαράγουας στον ιστότοπό της.

«Σήμερα, αυτή η ιστορική συνοικία εορτάζει την ελευθερία της, μετά την κατάληψή της από τρομοκράτες που χρηματοδοτούνται από τη δεξιά των πραξικοπηματιών», σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Έπειτα από πολύωρες μάχες και την «χρήση υπέρμετρης βίας» εναντίον των διαδηλωτών, η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες ατάκτων ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλβαρο Λέιβα, επικεφαλής της Νικαραγουανής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH).

Περίπου χίλιοι άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και βαριά οπλισμένοι παραστρατιωτικοί με περίπου 40 οχήματα μπήκαν το πρωί στη Μασάγια, περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, τον Απρίλιο, κάτοικοι της Μονιμπό είχαν υψώσει οδοφράγματα στους δρόμους της συνοικίας τους για να αντιμετωπίσουν τις εφόδους της αστυνομίας.

Στις συγκρούσεις της Τρίτης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, γνωστοποίησε μια άλλη ΜΚΟ, το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Νικαράγουα, η φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, συνταράσσεται εδώ και τρεις μήνες από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 2.000.

Οι κινητοποιήσεις, με αιχμή του δόρατος οργανώσεις φοιτητών, άρχισαν την 18η Απριλίου και πολύ γρήγορα πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που επανεξελέγη πρόεδρος της Νικαράγουας το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 ως το 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM
«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM