Έκκληση Γκουτέρες να σταματήσει η βία στη Νικαράγουα - Στους 270 οι νεκροί

Έκκληση Γκουτέρες να σταματήσει η βία στη Νικαράγουα - Στους 270 οι νεκροί Facebook Twitter
EPA
0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια στη Νικαράγουα, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 270 άνθρωποι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.


«Είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει αμέσως η βία και να επαναληφθεί ο εθνικός διάλογος, διότι μόνο μια πολιτική λύση είναι αποδεκτή για τη Νικαράγουα», τόνισε ο Γκουτέρες στο Σαν Χοσέ, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, τον Κάρλος Αλβαράδο.

«Μια θεμελιώδης ευθύνη κάθε Κράτους είναι η προστασία των πολιτών του, και αυτή η βασική αρχή δεν μπορεί να ξεχνιέται, πάνω απ' όλα όταν έχουμε δυστυχώς έναν αριθμό θανάτων που προκαλεί απόλυτο σοκ», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του νικαραγουανού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα είναι αντιμέτωπη εδώ και τρεις μήνες με ένα κύμα διαδηλώσεων με κεντρική απαίτηση την αποχώρησή του από την εξουσία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που καταστέλλονται βίαια από τις αρχές.

Ο Γκουτέρες βρισκόταν τη Δευτέρα στην Κόστα Ρίκα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από την ίδρυση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σαν Χοσέ.


Δεκατρείς χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν επίσης νωρίτερα τη Δευτέρα με κοινή τους ανακοίνωση «τον άμεσο τερματισμό των πράξεων βίας» στη Νικαράγουα. Καταδίκασαν την «καταστολή» των αρχών εναντίον των φοιτητών και των πολιτών και αξίωσαν «τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων».

Η ανακοίνωσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται μέχρι σήμερα Τρίτη το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σε δική του ανακοίνωση τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε από τον πρόεδρο Ορτέγα να ικανοποιήσει αμέσως το αίτημα των διαδηλωτών για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Ορτέγα δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και έχει καλέσει την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νικαράγουα για να επαληθεύσει τη διαβεβαίωσή του ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα, με αστυνομικούς και φιλοκυβερνητικούς να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πόλεων που ελέγχουν αντιπολιτευόμενοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων των επεισοδίων του τελευταίου τριμήνου στη χώρα είναι ο βαρύτερος από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Πώς ο Σάντσεθ της Ισπανίας έγινε ο πιο ασταθής φίλος του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ισπανία για «έλλειψη σεβασμού» προς το ΝΑΤΟ, απειλώντας με δασμούς, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να «πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του» στην άμυνα της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΟΛΙΒΙΕ ΦΟΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΚΟΡΝΙ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ο «φόρος Ζούκμαν» φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λεκορνί και δίνει πόντους στους Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές ζητούν «φόρο Ζουκμάν» 2% στις μεγάλες περιουσίες. Ο Λεκορνί αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της πρωθυπουργίας του
LIFO NEWSROOM
Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Διεθνή / Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ του Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Συνολικά 37 άτομα κατηγορούνται, ανάμεσά τους πρώην αξιωματούχοι
LIFO NEWSROOM
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM
Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Διεθνή / Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά την πιθανή πώληση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία - Διαβάστε πώς θα επηρεάσουν την εμβέλεια και τους στόχους του Κιέβου, τους στρατιωτικούς περιορισμούς, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τι σημαίνει διπλωματικά για ΗΠΑ και Ρωσία
LIFO NEWSROOM