Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι Facebook Twitter
0

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα (15/7) στους δρόμους του Ελσίνκι για να διαδηλώσουν, την παραμονή της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, έξω από τον μεγάλο λουθηρανικό καθεδρικό του Ελσίνκι, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου αύριο θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες ήταν 2-2.500, οι διοργανωτές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «πολλές χιλιάδες».

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση της οργάνωσης «Helsinki Calling», η οποία εκπροσωπεί δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Ούτι Ααλτόνεν κατέβηκε στη διαδήλωση μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, με ένα τρίκυκλο καλυμμένο με συνθήματα.

«Τους εξήγησα (σ.σ. στα παιδιά της) τι συνέβαινε με τα παιδιά των προσφύγων στις ΗΠΑ και σοκαρίστηκαν πολύ. Ζούμε ελεύθεροι στη Φινλανδία και είναι υποχρέωσή μας να διαμαρτυρόμαστε» δήλωσε η νεαρή γυναίκα, αναφερόμενη στη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές στα μικρά παιδιά των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Κίρα Βόρλικ κρατούσε μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου και ένα πλακάτ με τη φράση «Φύγαμε από την Αμερική για να απαλλαγούμε από εσένα».

«Είμαι Αμερικανίδα και ντρέπομαι για τον Τραμπ (...) Δεν του αξίζει ο τίτλος του προέδρου», ανέφερε, εξηγώντας ότι έχει ενοχληθεί για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες, τις μειονότητες και τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη Βόρλικ, η οποία εδώ και έναν χρόνο εργάζεται για μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στη Φινλανδία, «ο Τραμπ δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον Πούτιν» μετά την παραπομπή, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δώδεκα Ρώσων πρακτόρων με την κατηγορία ότι παρενέβησαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι στο πλήθος φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ουκρανίας, ενώ υπήρχε και ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Σεντσόφ», τον Ουκρανό σκηνοθέτη που παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας από τα μέσα Μαΐου. Η συγγραφές Σόφι Οξάνεν διάβασε κείμενα του Σεντσόφ στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Την ίδια ώρα, περίπου 50 διαδηλωτές, προσκείμενο σε ένα νεολαιίστικο κίνημα ευρωσκεπτικιστών, καθώς και μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον Τραμπ, στο κέντρο του Ελσίνκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο STT.

Η φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat» νοίκιασε 300 γιγαντοοθόνες στην πρωτεύουσα, στις οποίες αύριο θα αναγράφεται η φράση, στα αγγλικά και τα ρωσικά: «Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στη χώρα της ελευθεροτυπίας» – μια υπενθύμιση ότι η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM