Χιλή: Έφοδοι σε γραφεία αρχιεπισκόπων για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Χιλή: Έφοδοι σε γραφεία αρχιεπισκόπων για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής έκαναν χθες ταυτόχρονες εφόδους σε γραφεία των αρχιεπισκόπων σε δύο πόλεις, στο πλαίσιο των ερευνών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς.


Ειδικοί σε σεξουαλικά εγκλήματα από την αστυνομία της Χιλής ανέκριναν υπαλλήλους και προχώρησαν σε κατάσχεση εγγράφων στα γραφεία των Ρωμαιοκαθολικών αρχιεπισκόπων της Τεμούκο και της Βιγιαρίκα, στην περιοχή της Αραουκανία, 450 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο.

Ο Ρομπέρτο Γαρίδο, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην Τεμούκο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αξιωματούχοι είχαν ένταλμα για την κατάσχεση εγγράφων που σχετίζονται με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος κληρικών και οι οποίες χρονολογούνται από το 2000.

Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος διεξάγεται έρευνα σε βάρος πέντε κληρικών της περιοχής με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης.

Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών καθώς το χιλιανό κράτος τα βάζει με την πανίσχυρη καθολική εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να ερευνήσει σωστά τις υποθέσεις κακοποίησης.

Η επιχείρηση των αρχών έγινε την ίδια μέρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο το πλέον υψηλόβαθμο πρόσωπο της εκκλησίας στη Χιλή που εμπλέκεται ποινικά στο σκάνδαλο κακοποίησης.

Ο Όσκαρ Μουνιός, πρώην καγκελάριος του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγο, αντιμετωπίζει κατηγορίες – ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί - για τη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον πέντε ανηλίκων έως τον περασμένο χρόνο.

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο στην πόλη Ρανκάγουα, 50 χλμ νότια του Σαντιάγο, και παρέμεινε υπό κράτηση έως τη συνέχιση της διαδικασίας.

Ο Εμιλιάνο Αρίας, εισαγγελέας της Ρανκάγουα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Μουνιός βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 2-15 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM