Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να εξαιρέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν από τις νέες κυρώσεις

Η ΕΕ ζητά από τις ΗΠΑ να εξαιρέσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν από τις νέες κυρώσεις Facebook Twitter
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. (EPA/JIM LO SCALZO)
0

Υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία έχουν στείλει επιστολή σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, καλώντας τους να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν απέναντι στις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας.

Σε επιστολή, με ημερομηνία 4 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών επισημαίνουν τους βασικούς κλάδους όπου αναμένουν εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως τους κλάδους των φαρμάκων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ενέργειας, των αυτοκινήτων, της πολιτικής αεροπορίας, των υποδομών και των τραπεζών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία και στην επιστολή τους ανέφεραν ότι παραμένουν δεσμευμένες στην τήρησή της.

«Μια ιρανική αποχώρηση (από την πυρηνική συμφωνία) θα προκαλούσε περαιτέρω αναταραχή σε μια περιοχή όπου νέες συγκρούσεις θα ήταν καταστροφικές», ανέφεραν οι υπουργοί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία είδε σήμερα το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις περισσότερες από τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025, για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και για «ενέργειες αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι «η καλύτερη βάση για να συμμετάσχει το Ιράν και να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες».

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι αναμένουν οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, να αποφύγουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα έπλητταν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των έμμεσων κυρώσεων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ΕΕ από το να συνεχίσει να τηρεί την πυρηνική συμφωνία.

«Ως στενοί σύμμαχοι, αναμένουμε ότι οι εξωεδαφικές επιπτώσεις των έμμεσων αμερικανικών κυρώσεων δεν θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκές οντότητες και ιδιώτες, και συνεπώς οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις πολιτικές μας αποφάσεις», έγραψαν οι αξιωματούχοι στην επιστολή τους.

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης την Ουάσινγκτον να δώσει εξαιρέσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί δίαυλοι με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και άλλες ιρανικές τράπεζες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM