Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιo για να ανακόψει την πτώση της λίρας

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιo για να ανακόψει την πτώση της λίρας Facebook Twitter
EPA
0

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) σήμερα, σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση της λίρας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί από τις παρεμβάσεις του προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε προγραμματίσει για τις 7 Ιουνίου την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ότι αύξησε το ανώτατο επιτόκιό της στο 16,5% από 13,5%.

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος - που έχει σημειώσει πτώση περίπου 20% από την αρχή του έτους με μία σειρά ιστορικά χαμηλών επιπέδων - θα ανάγκαζαν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Η πορεία του τουρκικού νομίσματος αντιστράφηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ενισχύθηκε 2% στις 4.5717 λίρες να δολάριο στις 19,37 (ώρα Ελλάδας), ενώ προηγουμένως είχε κάνει βουτιά στις 4.9290 λίρες.

«Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ στο Twitter, λίγο πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Οι επενδυτές πουλούσαν τη λίρα λόγω ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα αφού ο Ερντογάν, που αυτοχαρακτηρίσθηκε ως «εχθρός των επιτοκίων», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην πολιτική μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Αυτή η δήλωση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν την ημέρα που προκήρυξε της αιφνιδιαστικές εκλογές της 24ης Ιουνίου είχε προτάξει και το θέμα της οικονομίας και τις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό.

Αναλυτές σημειώνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς της υποτίμησης της λίρας οι τουρκικές τράπεζες ασφυκτιούν και δεν αποκλείουν δυσάρεστες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Αν και η τουρκική οικονομία είναι επί δεκαετίες πληθωριστική με μεγάλες περιόδους ακόμη έστω και παροδικά σε τριψήφιους αριθμούς φαίνεται πως θα δοκιμαστεί σκληρά τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Αν μάλιστα στις συνθήκες των διεθνών χρηματαγορών, με το ενισχυμένο δολάριο προσθέσει κανείς και την κόντρα της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι οι κλυδωνισμοί θα παραμείνουν έντονοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM