Χωρίς τέλος το «σφυροκόπημα» στη Γούτα παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία

Χωρίς τέλος το «σφυροκόπημα» στη Γούτα παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία Facebook Twitter
Σε 590 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά. EPA/MOHAMMED BADRA
0

Οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Γούτα που πολιορκείται από τη Δαμασκό, παρά την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρία που μπήκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις καθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίοι είχαν επαναληφθεί το πρωί, σταμάτησαν σταδιακά από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώρα που σηματοδοτεί την αρχή της πεντάωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που έχει κηρύξει η Μόσχα, σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών και των μαχών στις παρυφές της Ανατολικής Γούτα, οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν επί του πεδίου, με περιορισμένο τρόπο, στο ύψος των τοποθεσιών Χος αλ-Ζαουαχίρα και Σιφουνίγια», δήλωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αντίθετα με τις αεροπορικές επιδρομές που σταδιακά σταμάτησαν, οι χερσαίες συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας ισλαμιστικής ανταρτικής παράταξης και τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζονται, παρά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, συνέχισε.

Ορισμένες τοποθεσίες της Γούτα μακριά από τη γραμμή του μετώπου πέρασαν ήρεμη νύκτα.

Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές επανελήφθησαν αντιθέτως τις πρώτες ώρες της ημέρας εναντίον της πόλης Ντούμα, μιας από τις μεγαλύτερες του ανταρτικού θυλάκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος πρόκειται να ανοίξει από το φράγμα του Αλ-Ραφιντάιν για την είσοδο της βοήθειας και την απομάκρυνση κατοίκων και τραυματιών από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Χθες Τρίτη, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν κατάφεραν πάντως να διεισδύσουν στην πολιορκημένη ζώνη εξαιτίας της συνέχισης των βομβαρδισμών στη διάρκεια της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός. Οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο ένας από τους οποίους παιδί, ενώ 16 τραυματίσθηκαν.

Η Μόσχα και η Δαμασκός κατηγόρησαν τους αντάρτες για τη χθεσινή κατάρρευση της εκεχειρίας, λέγοντας πως οι μαχητές βομβάρδισαν έναν ασφαλή διάδρομο που είχε ανοίξει για να απομακρυνθούν άμαχοι από τον θύλακο.

Οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για τον βομβαρδισμό, ενώ Αμερικανός στρατηγός κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δρα «ταυτόχρονα ως εμπρηστής και ως πυροσβέστης», καθώς δεν καταφέρνει να χαλιναγωγήσει τον Άσαντ.

Από την πλευρά τους, οι διασώστες της Πολιτικής Άμυνας συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια.

Σήμερα έξι πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια δημόσιου κτιρίου στην τοποθεσία Αλ-Σαϊφούνιεχ, που είχε γίνει στόχος επιδρομών το Σάββατο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι νεκροί αυτοί αυξάνουν σε 590 τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τις 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ΜΚΟ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM