Δεκαέξι νεκροί μετανάστες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στο Μαρόκο

Δεκαέξι νεκροί μετανάστες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στο Μαρόκο Facebook Twitter
0

Τα πτώματα 16 μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το βασίλειο από την Ισπανία.

Στην περιοχή αυτή το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες διέλευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τα δεκαπέντε από τα θύματα ήταν πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και το δέκατο έκτο ήταν μαροκινός υπήκοος, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ιατρική πηγή στο νεκροτομείο της Νάδορ, μιας πόλης του βορειοδυτικού Μαρόκου όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, επρόκειτο να γίνει νεκροψία-νεκροτομή στα θύματα, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις γυναίκες.

Οι Αρχές στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, που γειτονεύει με τη Νάδορ, είχαν δώσει αρχικά στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που έκανε λόγο για «σχεδόν είκοσι» πτώματα, που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα από τις μαροκινές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στα χωρικά τους ύδατα.

Κατά την ίδια πηγή, ένα περιπολικό της εθνοφυλακής βρήκε αργότερα το Σάββατο άλλο ένα πτώμα, το οποίο στάλθηκε στη Μελίγια, απέναντι στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μακριά από τα σύνορα με την Αλγερία.

Οι μαροκινές Αρχές δεν έχουν κάνει ανακοινώσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τις Αρχές στη Μελίγια, ένα ελικόπτερο της εθνοφυλακής συμμετείχε το πρωί της Κυριακής στις έρευνες, υποστηρίζοντας τα μαροκινά σκάφη στη θάλασσα.

Ο εντοπισμός των πτωμάτων σημειώθηκε την ώρα που η λεγόμενη ισπανική οδός προσελκύει πλέον όλο και περισσότερους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στους ισπανικούς θύλακες Μελίγια και Θέουτα βρίσκονται τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προτιμούν πλέον τα δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ισπανία πλέον κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό αφίξεων διά θαλάσσης, με 1.279 από την αρχή της χρονιάς, πίσω από την Ιταλία (4.256).

Από την αρχή της χρονιάς 243 χάθηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κατά στοιχεία του ΔΟΜ ο οποίος ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ που όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τα πτώματα που βρέθηκαν το Σάββατο.

«Πλεούμενα θανάτου»

Η Ισπανία έγινε το 2017 η τρίτη σημαντικότερη πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες μέσω της Μεσογείου, μετά την Ιταλία και την Ελλάδα. Πέρυσι ο αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης τριπλασιάστηκε εν σχέσει με το 2016, φθάνοντας τους 22.900 μετανάστες, σύμφωνα με τον FRONTEX, τον ευρωπαϊκό οργανισμό επιτήρησης των συνόρων. Όμως πάνω από 200 έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι αυτό.

Ο Όμαρ Νάτζι της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου στη Νάδορ σημείωσε ότι ως το πρόσφατο παρελθόν, «οι πιο πολλοί μετανάστες προσπαθούσαν να σκαρφαλώνουν τον ψηλό φράκτη στη Μελίγια» για να μπουν σε αυτόν τον ευρωπαϊκό θύλακα, αλλά εξαιτίας της «ενίσχυσης της δύναμης φρούρησης αυτού του φράκτη», πλέον «η μόνη δυνατότητα για τους μετανάστες να περάσουν είναι διά θαλάσσης».

Οι διακινητές ελέγχουν αυτήν την οδό και «απαιτούν από κάθε μετανάστη να πληρώνει 3.000 ευρώ», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η διακίνηση γίνεται υπό το βλέμμα των αρχών».

Ο Σαΐντ Σράμτι, επικεφαλής μιας άλλης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μαρόκου, κατήγγειλε επίσης «τις μαφίες της παράνομης μετανάστευσης που μεταφέρουν μετανάστες με πλεούμενα θανάτου» και ευθύνονται για «αυτές τις ανθρώπινες τραγωδίες», ενώ επέρριψε επίσης στην Ευρώπη «το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί» επειδή έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους μετανάστες, όπως και στις Αρχές του Μαρόκου, οι οποίες «αποτυγχάνουν στον αγώνα εναντίον των δικτύων της παράτυπης μετανάστευσης στα χωρικά τους ύδατα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα»

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM