Πρεμιέρα με αστυνομικά κιγκλιδώματα για το αμφιλεγόμενο φιλμ Padmaavat στην Ινδία

Πρεμιέρα με αστυνομικά κιγκλιδώματα για το αμφιλεγόμενο φιλμ Padmaavat στην Ινδία Facebook Twitter
EPA
0

Μέσα σε κλίμα απειλών, βίαιων επεισοδίων και δρακόντειων μέτρων ασφαλείας προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ινδίας η αμφιλεγόμενη ταινία του Bollywood «Padmaavat», καθώς τέσσερα κρατίδια απαιτούσαν να απαγορευθεί η προβολή της.

Οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν κατηγορώντας τον σκηνοθέτη Σαντζάι Λίλα Μπάνσαλι ότι παρουσιάζει με λάθος τρόπο μία ρομαντική σχέση ανάμεσα στην βασίλισσα της Ινδίας (Padmavati) και του μουσουλμάνου αυτοκράτορα Alauddin Khilji.

Η κάστα «Karni Sena» τον κατηγορεί ότι στην ταινία παραμορφώνει την ιστορία αλλά εκείνος έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ενώ κυκλοφόρησε και ένα βίντεο, στο οποίο διευκρινίζει ότι η ταινία του δεν αλλοιώνει τίποτα.

Η διάσημη ηθοποιός του Bollywood, Ντιπίκα Παντούκο, ενσαρκώνει τον ρόλο της θρυλικής βασίλισσας Padmavati, ενώ στο πλάι της παίζουν διάσημοι ηθοποιοί της Ινδίας. Αρχικά ο τίτλος της ταινίας ήταν « Padmavati».

Πρεμιέρα με αστυνομικά κιγκλιδώματα για το αμφιλεγόμενο φιλμ Padmaavat στην Ινδία Facebook Twitter
EPA

Τον Ιανουάριο του 2017 μέλη της κάστας «Karni Sena» εισέβαλαν στο στούντιο που γυριζόταν η ταινία προκαλώντας καταστροφές.

Η μανία τους ήταν τέτοια που εξέδωσαν ένας είδος «φάτουα» ότι θα ανταμείψουν με 50 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 637.000 ευρώ) όποιον «αποκεφάλιζε» τον σκηνοθέτη ή την πρωταγωνίστρια .

Περιθωριακές κάστες όπως το «Karni Sena» (ισχυριζόμενες ότι εκπροσωπούν την κοινότητα Rajput) προκάλεσαν βίαια επεισόδια σε διάφορα κρατίδια, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, έκαψαν οχήματα και λεηλάτησαν πολλά καταστήματα.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί έκαψαν ένα λεωφορείο, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα έξω από τους κινηματογράφους, πολλοί από τους οποίους επέλεξαν να μην κρεμάσουν αφίσες της ταινίας για να μην προκαλέσουν τους μαινόμενους διαδηλωτές.

Πρεμιέρα με αστυνομικά κιγκλιδώματα για το αμφιλεγόμενο φιλμ Padmaavat στην Ινδία Facebook Twitter
EPA

Παρά τις απειλές, κυρίως από διάφορες ακραίες συντηρητικές ομάδες, εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ινδία κατέκλυσαν τις κινηματογραφικές αίθουσες για να δουν την πολυσυζητημένη ταινία.

Τα κρατίδια Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ, Μαντχία Πραντές και Γκόα, τα οποία ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα (BJP), φοβούμενα ακραία επεισόδια αποφάσισαν να μην προβάλουν την ταινία.

Ωστόσο η απόφασή αυτή απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι «λογοκρίνεται η καλλιτεχνική ελευθερία».

Τα βίαια επεισόδια έφθασαν μέχρι το Κοινοβούλιο καθώς ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα (BJP) ότι απέτυχε να διατηρήσει τον νόμο και την τάξη στα κρατίδια που κυβερνά.

Ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Κεντρικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Κινηματογράφου (CBFC) της Ινδίας, γνωστό και ως συμβούλιο λογοκρισίας, ζήτησε από τους υπεύθυνους της ταινίας να προβούν σε πολλές αλλαγές, τόσο στην ταινία, όσο και στον τίτλο.

Παρά τα βίαια επεισόδια, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ταινία θα αποτελέσει το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Από την πλευρά τους, πολλοί ιστορικοί εκτιμούν ότι η « Padmavati» ήταν μία μυθική βασίλισσα, η οποία στη πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Ο Τάιλερ Ρόμπινσον θα εμφανιστεί στο δικαστήριο

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον στο εδώλιο με τους εισαγγελείς να ζητούν τη θανατική ποινή

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τη θανατική ποινή για τον 22χρονο άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.
LIFO NEWSROOM
Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Διεθνή / Ο Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να παρακάμψει το βέτο του Όρμπαν για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι κανόνες των Βρυξελλών που απαιτούν από τα 27 κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τις νέες προσχωρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.
LIFO NEWSROOM
Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, καθώς η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό της και να αποδυναμώσει την αμερικανική δέσμευση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Διεθνή / Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, στη βάση σχεδίου 21 σημείων που παρουσίασε σε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της δολοφονίας στην εκκλησία Μορμόνων

Διεθνή / Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της ένοπλης επίθεσης στην εκκλησία Μορμόνων

Ο φερόμενος ως δράστης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, προτού βάλει φωτιά στην εκκλησία, έχει ταυτοποιηθεί ως ο Τόμας Τζέικομπ Σάνφορντ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Ιράκ
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Διεθνή / Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Αν το Κογκρέσο αποτύχει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα shutdown που θα αντικατοπτρίζει την καθαρότερη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οράματος του προέδρου Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο

Διεθνή / Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου σήμερα στον Λευκό Οίκο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ - Από προσεκτικός ηγέτης μετατράπηκε σε «τζογαδόρο» της Μέσης Ανατολής – αλλά η Ιστορία και οι σύμμαχοί του ίσως τον προδώσουν
LIFO NEWSROOM
La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Διεθνή / La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Η εκκλησία La Luz del Mundo, με 5 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, συγκλονίζεται από κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων - Ο ηγέτης Ναασόν Χοακίν Γκαρσία και η μητέρα του Εύα αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή για sex trafficking και εγκλήματα φρίκης
LIFO NEWSROOM