Έξαρση της βίας στο Μεξικό - Έξι πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από τρεις γέφυρες

Έξαρση της βίας στο Μεξικό - Έξι πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από τρεις γέφυρες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Τα πτώματα έξι ανδρών βρέθηκαν κρεμασμένα ανά δύο σε τρεις γέφυρες, πάνω σε δρόμους που οδηγούν σε τρία αεροδρόμια κοντά στο Λος Κάμπος του Μεξικού, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές την Τετάρτη.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα θύματα ή τι τους συνέβη.

Οι εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών κρεμούν συχνά τα πτώματα των θυμάτων τους από γέφυρες, για να εκφοβίσουν τους αντιπάλους τους, τους αστυνομικούς και τον πληθυσμό.

Το 2017 θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι η χρονιά που καταγράφηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα στη σύγχρονη ιστορία του Μεξικού, αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημες στατιστικές.

Τα πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από γέφυρες στους δρόμους που οδηγούν σε τρία διεθνή αεροδρόμια, της Λα Πας, του Σαν Χοσέ δελ Κάμπο και του Κάμπο Σαν Λούκας, σε μια περιοχή όπου κάθε χρόνο συρρέουν εκατομμύρια τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί αλλά και Ευρωπαίοι. Μόνο φέτος έχουν παραθερίσει στην περιοχή 4,4 εκατομμύρια τουρίστες, κυρίως ξένοι, σύμφωνα με την εταιρεία Grupo Aeroportuario del Pacifico.

Η βία στην Μπάχα Καλιφόρνια έχει κλιμακωθεί, ιδίως γύρω από το πάλαι ποτέ γαλήνιο Λος Κάμπος. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λος Κάμπος, ο Χουάν Μανουέλ Μαγιόρκα, δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι ανθρωποκτονίες στη Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ διπλασιάστηκαν από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, φθάνοντας τις 409 από τις 192 που είχαν καταγραφεί όλο το 2016. Τον Ιούνιο, οι αρχές βρήκαν έναν ομαδικό τάφο που περιείχε τα πτώματα 11 ανδρών και τριών γυναικών κοντά στο Λος Κάμπος.

Εν μέρει η έξαρση της βίας αποδίδεται στην αύξηση της δύναμης του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που θεωρείται πλέον το ισχυρότερο στο Μεξικό και συγκρούεται με άλλες συμμορίες για τον έλεγχο εδαφών.

Την Τρίτη, οι αρχές στη βόρεια Πολιτεία Τσιουάουα ανακοίνωσαν ότι 12 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ενόπλων.

Από τα τέλη του 2006, όταν η κυβέρνηση είχε κηρύξει τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό, έχουν σκοτωθεί πάνω από 196.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM