Συρία: Ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών ψηφίζει ο ΟΗΕ

Συρία: Ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών ψηφίζει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτό: EPA/SERGEI CHIRIKOV
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται σήμερα να ψηφίσει για την ανανέωση για ένα χρόνο μιας απόφασης που θα επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ένα προσχέδιο απόφασης που επικρίνει η Ρωσία.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Μόσχα τελικά δεν θα αντιταχθεί στην υιοθέτηση της απόφασης, όμως μια άλλη διπλωματική πηγή επισημαίνει παραμένουν «προβλήματα» τα οποία συζητήθηκαν χθες Δευτέρα.

Η εκπνοή της απόφασης αυτή, που ισχύει από το 2014 και ανανεώνεται κάθε χρόνο, είναι την 10η Ιανουαρίου. Η Ιαπωνία, που είχε τον Δεκέμβριο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθεί να ψηφιστεί ήδη από αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει την ιδιαιτερότητα ότι επιτρέπει σε αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να περνούν τα σύνορα και τις γραμμές του μετώπου. Πριν μερικές εβδομάδες η Μόσχα είχε καταγγείλει ένα προσχέδιο απόφασης που «έπληττε την κυριαρχία της Συρίας».

Ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί να διακοπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Συρίας που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, η Ρωσία είναι αντίθετη σε μια απλή, τεχνική ανανέωση της απόφασης. Η Μόσχα ζητεί ενισχυμένο έλεγχο στα φορτία, τον προορισμό τους και την προέλευσή τους. Μέσα στα φορτία που μεταφέρουν βοήθεια ενδέχεται να υπάρχουν όπλα ή αυτή να επαναπωλείται στη μαύρη αγορά, εξηγεί η Ρωσία.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 10 εκατομμυρίων που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών και λαμβάνουν βοήθεια από τον ΟΗΕ και ΜΚΟ, δήλωσε ο αξιωματούχος του οργανισμού αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Ο έλεγχος που ασκείται στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία δεν ασκείται πουθενά αλλού», τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζητώντας από τη Ρωσία να δώσει διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τις ρωσικές επικρίσεις για το προσχέδιο απόφασης του ΟΗΕ συμμερίζονται και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Κίνα, το Καζακστάν και η Βολιβία.

Ωστόσο οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης «δεν έχουν μειώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες», απαντούν οι Δυτικοί, οι οποίοι ζητούν επίσης να μην «πολιτικοποιείται το θέμα».

Το προσχέδιο της απόφασης προβλέπει την ανανέωση της άδειας για παροχή βοήθειας δια μέσου των συνόρων και πέρα από τις γραμμές του μετώπου ως τις 10 Ιανουαρίου 2019. Ζητεί επίσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει «συστάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου του οργανισμού» στη βοήθεια αυτή.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης μια ακόμη έκκληση για άρση όλων των πολιορκιών με μια ιδιαίτερη αναφορά στην ανατολική Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM
Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Διεθνή / Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μία ενδεχόμενη απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «δραματικό σοκ» στις αγορές, να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και να δοκιμάσει τα όρια της ανεξαρτησίας της Fed
LIFO NEWSROOM
Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM