Σε δημοπρασία βγαίνουν επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο

Σε δημοπρασία βγαίνουν επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
1

Η Γκρέτα Γκάρμπο δεν ήταν ένας εύκολος άνθρωπος. Ίσως διότι το «δαιμονικό» ταλέντο ποτέ δεν δίνεται στους ανθρώπους δίχως τα επίχειρά του. Τώρα, επανέρχεται στον αφρό των ημερών μέσω των επιστολών της. 

Η διάσημη σταρ έγραψε 36 επιστολές σε μια σουηδή φίλη της για την απέχθεια που της προκαλούσε το Μπέβερλι Χιλς και τους φόβους της για τις κριτικές των ταινιών της. Σε λίγες ημέρες θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο μαζί με ένα άλμπουμ προσωπικών φωτογραφιών της από τη Σουηδία.

Οι 36 επιστολές, που καλύπτουν περισσότερες από 100 σελίδες, θα βγουν στο σφυρί, μαζί με το άλμπουμ των φωτογραφιών, στις 12 Δεκεμβρίου σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο και η τιμή τους αναμένεται να φτάσει τις 20.000 λίρες (περίπου 23.000 ευρώ).

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός στο τμήμα βιβλίων του οίκου Sotheby's, δήλωσε στον Guardian: «Υπάρχει ένα σχεδόν αφόρητο βάθος θλίψης και μοναξιάς σε αυτές τις επιστολές. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμιά από αυτές δεν είναι υπογραμμένη–μία έχει τη λέξη «Ο Κλόουν» αντί για υπογραφή, σε άλλες υπάρχουν σκίτσα γυναικών. Η επιθυμία να παραμείνει στη σκιά, έξω από το προσκήνιο, είναι ακραία – το αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει κάτι πολύ, πολύ λάθος εδώ».

Οι επιστολές είχαν ως παραλήπτρια μια σουηδή κόμισσα, την Μάρτα Βαχτμάιστερ, και βρίσκονταν σε ένα κουτί που έμοιαζε με δερματόδετο τόμο. Μέσα σε αυτό το κουτί βρίσκονταν και κάποια γράμματα που είχε λάβει ο Γκάρμπο από κάποιον θαυμαστή της που είχε εμμονή μαζί της. 

Οι περισσότερες επιστολές γράφτηκαν με μολύβι σε φτηνό χαρτί και το μοναδικό δακτυλογραφημένο γράμμα απευθυνόταν στην κόρη του ζευγαριού με την υπογραφή GG. «Ίσως δεν έχετε λάβει το τηλεγράφημα που έστειλα όταν η μητέρα σας μάς άφησε. Εάν δεν το λάβατε, δεν θα μπορείτε να ξέρετε πόσο βαθιά λυπημένη ήμουν και είμαι. Οι γονείς σας σήμαιναν πάρα πολλά για μένα. Θα είναι στη μνήμη μου για πάντα».

Οι επιστολές έχουν μεταφραστεί από μια άλλη ειδικό του τμήματος, την Σεσιλί Γκάσχολμ, η οποία είναι Δανή αλλά μιλάει πολύ καλά Σουηδικά: «Πέρασα δυο μέρες κλεισμένη σε ένα δωμάτιο μαζί τους και η θλίψη τους έφτασε πραγματικά σε μένα», δήλωσε, «Ανθρωποι κολλούσαν τα κεφάλια τους στην πόρτα και με ρωτούσαν αν ήμουν εντάξει και έπιανα τον εαυτό μου να λέει: «Φύγετε, αφήστε με μόνη».

Με πληροφορίες από Guardian 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σταύρος Ξαρχάκος: Η δήλωσή του υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι αναφορικά με την περιοδεία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Πολιτισμός / Σταύρος Ξαρχάκος: «Η συζήτηση για τις συναυλίες πρέπει να τελειώνει εδώ - Τα υπόλοιπα είναι απλώς κουτσομπολιό»

Η δήλωση του Σταύρου Ξαρχάκου υπέρ του Γιώργου Χατζιδάκι, ο οποίος αντιδρά νομικά στην περιοδεία-αφιέρωμα στον πατέρα του, χωρίς την άδειά του
LIFO NEWSROOM
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Πολιτισμός / 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – τα βραβεία

Με 77 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, 32 ταινίες μικρού μήκους και μεγάλη προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (21-30/11).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Πολιτισμός / Το CoMuseum του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 15 χρόνια του με ελπίδα για το μέλλον

Με τον τίτλο «Μουσεία και Ελπίδα», το πετυχημένο διεθνές συνέδριο θα διερευνήσει τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού, δημοκρατικού και με περισσότερη ενσυναίσθηση κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Σκάρλετ Γιόχανσον δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον: Δέχεται πιέσεις ώστε να αποκλείσει αναφορές στο Ολοκαύτωμα από την ταινία της

Η Γιόχανσον ανέφερε ότι κατά τη φάση της προπαραγωγής ένας από τους χρηματοδότες της ταινίας απείλησε να αποσυρθεί, εκτός αν αφαιρούνταν τα στοιχεία της πλοκής που σχετίζονταν με το Ολοκαύτωμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια