Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Πλέον δεν είμαστε στις πέντε κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Πλέον δεν είμαστε στις πέντε κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, παραδέχθηκε ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον μία από τις πέντε κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες.

«Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», δήλωσε ο Χάμοντ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, η Γαλλία θα περάσει μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, στη φετινή κατάταξη των παγκόσμιων οικονομιών, με το χάσμα μεταξύ των δύο να προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το 2018. Η αξιολόγηση βασίζεται στις προβλέψεις του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να λέει ότι η Γαλλία έχει ξεπεράσει τη Βρετανία για πρώτη φορά από το 2013.


Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη βαθμολογία του ΔΝΤ για το 2017, με τη Γερμανία και τη Γαλλία στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Η Ινδία ακολουθεί τη Βρετανία, η οποία είναι τώρα η έκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να κατρακυλήσει περαιτέρω, καθώς η Ινδία αναμένεται να υπερπηδήσει τόσο τη Βρετανία όσο και τη Γαλλία το 2019.

Η πτώση της Βρετανίας προκαλείται από την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, την πτώση των τιμών και το δραματικά ασθενέστερο εθνικό νόμισμα, πράγματα που ακολούθησαν την απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στερλίνα μειώθηκε κατά 12% έναντι του δολαρίου από την ιστορική ψήφο του Brexit, τον Ιούνιο του 2016. Η ασθενέστερη λίρα σημαίνει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για τα εισαγόμενα αγαθά. Ο πληθωρισμός ανέρχεται σήμερα στο 3%, με τους μισθούς να μην συμβαδίζουν με αυτό.

«Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση των οικογενειών όπου τα πραγματικά εισοδήματα είναι υπό πίεση», δήλωσε ο Χάμοντ υποσχόμενος να μειώσει τις καθυστερήσεις στην πληρωμή παροχών, που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με τον Χάμοντ, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δανειστεί 29,1 δισ. λίρες, περισσότερα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2021-22 από ό,τι περίμενε πριν από οκτώ μήνες.

Την Τετάρτη, το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος σε 1,5% από μια εκτίμηση 2% νωρίτερα αυτό το έτος. Ο ανεξάρτητος δημοσιονομικός παρατηρητής προβλέπει ανάπτυξη 1,4% το επόμενο έτος, ακολουθούμενη από μικρή ανάπτυξη 1,3% το 2019 και το 2020.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM
ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM