Γερμανία: Συνεδριάζει το SPD μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» - Ανακοινώσεις από Σταϊνμάιερ

Γερμανία: Συνεδριάζει το SPD μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» - Ανακοινώσεις από Σταϊνμάιερ Facebook Twitter
EPA
0

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν και το απόγευμα ο πρόεδρός τους, Μάρτιν Σουλτς, θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, στις οποίες το SPD δεν λάμβανε μέρος.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα μεταβεί ωστόσο η καγκελάριος  Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα, μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.


O γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Χουμπέρτους Χάιλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.


«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Γι' αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα.

Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.


Επισημαίνεται ότι το μεσημέρι, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.


Τα ξημερώματα είχε διαφανεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU - Άνγκελα Μέρκελ) - Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU - Χορστ Ζεεχόφερ), που συγκροτούν μαζί την κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση και του κεντρώου - κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP - Κρίστιαν Λίντνερ), καθώς και της κεντροαριστερής - οικολογικής «Συμμαχίας '90 - Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen - Σιμόνε Πέτερ, Τζεμ Οζντεμίρ).


Ο συνασπισμός μεταξύ των τριών κομμάτων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τους κατέληγαν θετικά, είχε αποκληθεί «συνασπισμός Τζαμάικα», καθώς τα τρία χρώματά τους (μαύρο - κίτρινο - πράσινο) είναι ίδια με εκείνα της σημαίας της χώρας της Καραϊβικής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM